<
НОВИНИ ДНЯ: Чотири основних фронти: генерал Маломуж назвав найгарячіші напрямки у травні  Смачна мокра паска до святкового столу: усі гості будуть запитувати рецепт  Напад РФ на НАТО: в ГУР оцінили, за скільки днів Кремль може захопити країни Балтії  Потенційне створення ПВК в Україні: нардеп пояснив важливий нюанс  Чи може війна в Україні закінчитися найближчим часом: у розвідці США оцінили  Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господинь  Доступ до виплат та реєстрація. Які зміни для українців ухвалили у Польщівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
31.10.2023 539

Марсіанські ландшафти перетворюються на ліси: ексклюзивні кадри з дна Каховського водосховища

Дно моря вкрилося килимами зелені.

440fbc3c5fca57f40767f0b0243b7fc1_31.10.23_1

Невелика частина земель, що вийшла з-під води після підриву Каховської ГЕС видається обнадійливо. Оголені простори почали вкриватись смарагдовими килимами. Це означає, що пустелі і пилових бур не буде. Пише ТСН. 

У документальному фільмі ТСН "Побачити дно" кореспондентка Наталя Ярмола показала, що першими почали зеленіти ділянки попід берегом.

23 липня 2023 року, за півтора місяці після підриву, біля селища Мар’янського можна було побачити, як насіялись бур’яни і паростки дерев.

“Це сама натуральна амброзія. Поки що росте бур’ян, який є невибагливим. А з часом, бог його знає, скільки треба часу для того, щоб тут ґрунт відродився”, – розповідає сільський голова Віктор Недря.

У Національному парку Кам’янське вирішили допомогти природі, щоб не дати шансів амброзії та іншим рослинам-окупантам. Засіяли мул притаманними цьому краю місцевими рослинами.

“Дуже себе добре почувають, воно як гарне добриво. Тобто ми знаємо, єгипетська цивілізація, вони з Нілу діставали цей мул, щоб вирощувати якісь оазиси, ще щось. Зараз у нас теж саме”, – каже в.о. завідувача сектору охорони природи національного заповідника "Хортиця" Михайло Муленко.

Однак ці паростки ніколи не стануть тим знищеним колись Великим лугом. Це наша історія. Повернути те, що було до моря, ні столітні дуби, ні верби неможливо. Такий закон природи. Після великих потрясінь вона змінюється і вже ніколи не повертається до своїх попередніх обрисів.

Територія вище колишньої греблі – тут інша біда. Дві тисячі квадратних кілометрів, що десятиліттями були під водою, опинилися просто неба. Порожнеча розміром з три Києва. Космічний ландшафт: таке враження, що ти на Марсі. Найбільше побоювання, чи стане ця земля пустелею. Вчені розкладають мітки-магнітики на мулистій ділянці. Аби через рік перевірити, чим вона заросте. Якщо заросте.

Оценка материала:

5.00 / 1
Марсіанські ландшафти перетворюються на ліси: ексклюзивні кадри з дна Каховського водосховища 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
31.10.2023 539
Еще материалы раздела «Суспільство»