<
НОВИНИ ДНЯ: Скільки треба "протриматись" фронту до надходження військової техніки – пояснення експерта  Антициклон впевнено розташувався в Україні: синоптик дала прогноз погоди на 2 травня  Росія виробляє зброю настільки швидко, як ніколи раніше в історії – Блінкен  "З нашого боку все готово": Зеленський різко звернувся до ЄС  Глава "Нафтогазу" закликав ЄС передати Україні ППО для захисту підземних газосховищ  Україну розігріє до +26: прогноз погоди на 2 травня  Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
02.11.2023 1976

У Києві спробують знайти могилу гетьмана Сагайдачного

Археологічне дослідження залишків Богоявленського собору може допомогти визначити розташування могили славетного гетьмана.

de507e3a1338f94e7dd1df8c3b264fdb_02.11.23

На території Києво-Могилянської академії археологи проведуть розкопки на місці залишків Богоявленського собору та спробують знайти могилу гетьмана Петра Сагайдачного. Пише ТСН. 

Про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

За однією з гіпотез, під час спорудження мурованого Богоявленського собору поховання гетьмана Петра Сагайдачного було перенесене.

За словами Марини Соловйової, археологічне вивчення залишків собору зможе допомогти визначити розташування могили славетного гетьмана.

Богоявленський собор — головний храм Києво-Братського монастиря, збудований на місці ранішої дерев'яної церкви. Його побудували за меценатської допомоги гетьмана Івана Мазепи протягом 1690—1693 років. У 1935 році його знищили більшовики. Вважається, що гетьмана Петра Сагайдачного поховали в соборі біля його південної стіни.

У 2022 році Богоявленський собор внесли до переліку об’єктів культурної спадщини міста Києва, а у 2023 році — до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Нагадаємо, раніше під час археологічних розкопок руїн церкви на території Ужгородського замку було знайдено єзуїтський медальйон.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Києві спробують знайти могилу гетьмана Сагайдачного 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
02.11.2023 1976
Еще материалы раздела «Суспільство»