<
НОВИНИ ДНЯ: Коли не знаєте, що приготувати: три рецепти страв з мʼяса на вечерю  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умови  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  Паска, панетоне, коломба: головні відмінності великодньої випічки  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденковсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
04.11.2023 999

Загадкові обʼєкти біля ядра Землі утворилися через зіткнення з іншою планетою - сенсаційне відкриття

Науковці змоделювали процес зіткнення планет.

7103aba3fd04a0938d156bdb67712ffd_04.11.23

Вчені з'ясували, що таємничі аномалії біля ядра Землі можуть бути залишками планети розміром із Марс, яка врізалася в нашу планету. Пише ТСН. 

Про це пише The Guardian.

На думку вчених, приблизно за 100 мільйонів років після утворення Сонячної системи, планета під назвою Тея врізалася в Землю. Зіткнення розплавило більшу частину Землі та Теї. На орбіту викинуло величезну кількість пилу і каміння — так зʼявився Місяць.

Науковці змоделювали процес зіткнення планет і припустили, що після цього верхня половина мантії Землі розплавилась, а уламки Теї потрапили всередину Землі.

Протягом наступних чотирьох з половиною мільярдів років частини Теї могли рухатися до ядра Землі та зрештою сформувати щільні обʼєкти, поховані глибоко під Африкою і Тихим океаном. Вони відомі як великі провінції з низькою швидкістю зсуву, або LLVP.

Нагадаємо, дослідники з Китаю почали копати у землі яму глибиною понад 10 000 метрів. Вчені вважають, що пройшовши десяток шарів гірських порід, їм вдасться дістатися до порід крейдяного періоду — відомий як крейдяна система, вік якого налічує близько 145 мільйонів років.

Раніше науковці виявили, що внутрішнє ядро Землі може складатися з двох окремих шарів. Традиційно вважають, що Земля має чотири основні шари: кору, мантію, зовнішнє та внутрішнє ядра. Але це твердження може бути неточним. Проте тепер геофізики припускають, що все набагато складніше.

Оценка материала:

5.00 / 2
Загадкові обʼєкти біля ядра Землі утворилися через зіткнення з іншою планетою - сенсаційне відкриття 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
04.11.2023 999
Еще материалы раздела «Суспільство»