НОВИНИ ДНЯ: Жителів низки регіонів України попередили про ожеледицю на дорогах у найближчу добу  Банки скоротили іпотечне кредитування українців  У Росії найбільша алмазна компанія заявила про кризу і закриття копалень  Путін уже лякає інші країни ударами: що говорить  Мокрий сніг і різкі перепади температури: яку погоду в Україні очікувати 23 листопада  У РФ припинили польоти половина літаків Airbus: у чому причина  Нові відстрочки, МСЕК та реєстр для військових. Як зміниться мобілізація в Українівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
06.11.2023 702

Корисні властивості гарбуза — все про головний продукт осені та зими

Розповідаємо, чим корисний гарбуз для здоров'я та кому він може нашкодити.

1170b06d2dd74dcac27ca7f9dde5ccfd_06.11.23

Користь гарбуза для чоловіків і жінок незаперечна, діти люблять цей овоч за його солодкий смак. Але про справжню цінність плодів і гарбузового насіння не завжди знають навіть досвідчені городники. Пише ТСН. 

Чим корисний гарбуз

Гарбуз — скарбниця вітамінів і мінералів

Про те, що гарбуз має багато каротину, свідчить його колір. Каротину в гарбузі  в 4–5 разів більше, ніж у моркві. Але й інших вітамінів та корисних речовин тут теж дуже багато. Гарбуз — джерело вітамінів групи B, РР, Е, С, антиоксидантів, мікроелементів, заліза, магнію, калію, фосфору, цинку та клітковини. Гарбузове насіння і гарбузова олія містять поліненасичені жирні кислоти та мікроелементи, мають жовчогінну дію, сприяють виведенню продуктів метаболізму з печінки та нормалізують ліпідний обмін. Тим самим допомагають печінці впоратися зі своєю основною функцією — детоксикаційною.

Гарбуз — це природний засіб очищення організму для виведення рідини, поліпшення травлення, сечогінний засіб. Його застосовують у лікувальних дієтах, для покращення зору, обміну речовин, у разі гіпертонії, туберкульозу, для профілактики онкології.

Гарбуз допомагає схуднути

Через низьку калорійність гарбуз вважається ідеальним дієтичним продуктом, адже в ньому нема крохмалю, холестерину та трансжирів, мало цукру, зате багато корисної для травлення клітковини. Калорійність 100 г м'якоті всього 22 ккал.

Чим корисний гарбуз для печінки

  • Нормалізує прохідність жовчовивідних протоків.
  • Сприяє регенерації клітин.
  • Виводить "поганий" холестерин.
  • Покращує вуглеводний обмін.

Користь гарбуза для серця й тиску

Виведення «поганого» холестерину завдяки фітостеролам, що входять до складу гарбуза, знижує ризик появи атеросклерозу, тромбозу, інфаркту, інсульту. Кальцій і магній зміцнюють серцевий м'яз, знижують тиск. Насіння гарбуза запобігає ішемічній хворобі серця. Вітамін К бере участь в утворенні тромбоцитів, впливаючи на згортання крові, знижуючи ризик анемії.

Чим гарбуз корисний для чоловіків

Гарбуз містить багато цинку, який посилює сперматогенез. Вживання соку плоду, насіння ще в давнину вважалося засобом для підтримки тонусу чоловічої сили в цілому. Для профілактики та лікування проблем передміхурової залози також допоможе цей овоч. Високий вміст цинку в гарбузовому насінні в поєднанні з іншими протизапальними компонентами допомагає підтримувати здоров'я сечовидільної системи та передміхурової залози.

Користь гарбуза для жінок

  • Допомагає залишатися спокійною, позбавляє перевтоми.
  • Допомагає в разі циститу, пієлонефриту.
  • Пом'якшує негативні симптоми клімаксу.
  • Гарбузова олія корисна під час ерозії та запалення шийки матки.
  • Зміцнює нігті, волосся, покращує шкіру.
  • Сприяє омолодженню завдяки антиоксидантним властивостям.
  • Під час вагітності м'якота сирого плода чи свіжий сік допомагають в разі токсикозу.
  • Сприяє схудненню.

Користь гарбуза для дітей

Гарбузові страви корисні для будь-якого малюка, якщо немає індивідуальної непереносності або протипоказань.

  • Нормалізує сон.
  • «М'який» засіб для покращення роботи нирок, серця, шлунка.
  • Покращує травлення.
  • Нормалізує, зміцнює імунітет.
  • Гарбузове насіння — ефективний протиглисний засіб. У тонкій плівці-оболонці гарбузового насіння міститься амінокислота кукурбітин, яка має антигельмінтні властивості, що використовувалося ще в народній медицині.

Протипоказання для вживання гарбуза

Гарбуз дозволяється вживати як дітям, так і дорослим. Уникати треба лише за індивідуальної нестерпності продукту.

Обережними з гарбузом треба бути тим, хто:

  • Має тяжку форму цукрового діабету. Маючи високий глікемічний індекс, гарбуз стимулює різке підвищення цукру в крові. Якщо ж вживати, то лише приготований овоч, не сирий і після консультації з лікарем.
  • Має знижену кислотність шлункового соку, гастрит.
  • МАє захворювання шлунково-кишкового тракту.
  • Має кишкові кольки, здуття живота.

Оценка материала:

5.00 / 1
Корисні властивості гарбуза — все про головний продукт осені та зими 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
06.11.2023 702
Еще материалы раздела «Суспільство»