<
НОВИНИ ДНЯ: Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Україна вступить до НАТО лише після перемоги у війні — Зеленський  Чи потрібно українцям обов'язково проходити ВЛК: військовий дав вичерпну відповідь  Смачна мокра паска до святкового столу: усі гості будуть запитувати рецепт  Коли найдовший день 2024 року: дата літнього сонцестояння, традиції та прикмети  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  Україна збільшує випуск дронів дальньої дії. У WSJ розповіли подробицівсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
12.11.2023 756

Пам’ятники Щорсу та Пушкіну в Києві можна демонтувати: постанова уряду

Низка пам’ятників на честь російських і радянських діячів більше не належать до культурної спадщини національного значення.

b53d2824f1ec064703f8541b5b9497cb_12.11.23

У п’ятницю, 10 листопада, уряд ухвалив рішення вилучити з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятники російському поету Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу та іншим російським і радянським діячам. Пише ТСН. 

Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України, яке й розробляло відповідну постанову.

Зокрема, з реєстру вилучили пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор “Железняков” на вул. Електриків, пам’ятник екіпажу бронепоїзда “Таращанець” у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

Крім того, відтепер дозволено демонтувати пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, “Україна – визволителям” в Ужгороді, Меморіальний комплекс “Борцям революції” в Луганську.

“Місцева влада має остаточно очистити простір від маркерів антиукраїнської політики – демонтувати й перемістити пам’ятники”, – наголосив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Постанову Кабміну було ухвалено для виконання вимог Законів України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" і "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

Нагадаємо, нещодавно в Києві демонтували радянську зірку з обеліску. Через вагу радянського символу його розпилювали на висоті.

Оценка материала:

5.00 / 2
Пам’ятники Щорсу та Пушкіну в Києві можна демонтувати: постанова уряду 5.00 5 2
Життя та Стиль / Столиця
12.11.2023 756
Еще материалы раздела «Столиця»