<
НОВИНИ ДНЯ: Нові правила мобілізації: що таке електронний кабінет військовозобов’язаного і як він працює  ТЦК в Україні: яких змін очікувати в мобілізації від 18 травня, що робити "обмежено придатним" – деталі  Як приготувати пухкі пундики  Дурень чи розумник: вчені відповіли, чи був гігантський тиранозавр кмітливим, як гадали раніше  Росіяни посилюють відлов інформаторів ЗСУ в Криму, але це не дасть результату, - ЦНС  Україна просила більше підтримки, а не введення військ НАТО, - Столтенберг  Чебуреки із заварного тіста: простий рецептвсі новини дня
Політика
Росія
28.02.2024 453

У Путіна тиждень розпочався жахливо: хто з його союзників “встромив ножа” у спину

Такого він точно не очікував.

967ad16592c4234d184412a8d4765f6f_28.02.24

Швеція подолала останню перешкоду на шляху до НАТО — крок, який не підтримує кремлівський диктатор Володимир Путін. Пише ТСН. 

Про це пише Newsweek.

Парламент Угорщини в понеділок, 26 лютого, проголосував за ратифікацію заявки Швеції на вступ до військового альянсу, незважаючи на те, що угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан вважається одним з небагатьох союзників Путіна в НАТО. Для вступу до НАТО країна потребує одностайної підтримки всіх членів Альянсу, і Угорщина була останньою, хто утримувався, щоб схвалити Швецію після того, як Туреччина ратифікувала запит цієї країни в січні.

Путін відверто висловлювався проти розширення НАТО і називав можливість розширення Альянсу як одне з виправдань свого вторгнення в Україну. Однак саме війна в Україні підштовхнула Фінляндію та Швецію до одночасного подання листів із проханням про вступ до НАТО у травні 2022 року. Фінляндія стала членом НАТО у квітні 2023 року.

У понеділок Newsweek звернувся до Кремля електронною поштою за коментарем.

Голосування в парламенті Угорщини переважною більшістю голосів підтримало ратифікацію Швеції: 188 голосів “за” і шість “проти”.

Орбан навіть публічно підтримав заявку Швеції. Як повідомляє Associated Press, перед голосуванням прем'єр-міністр заявив законодавцям: “Військова співпраця між Швецією та Угорщиною і вступ Швеції до НАТО зміцнюють безпеку Угорщини”.

Голосування в понеділок відбулося після п'ятничної зустрічі між Орбаном і прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, під час якої, як повідомляється, вони врегулювали деякі затяжні дипломатичні суперечності.

“Сьогодні історичний день. Парламенти всіх країн-членів НАТО проголосували за вступ Швеції до НАТО, — написав Крістерссон у понеділок вранці в соціальній мережі X, колишній Twitter. — Швеція готова взяти на себе відповідальність за євроатлантичну безпеку”.

Тим часом Путін продовжує стикатися з осудом за своє вторгнення в Україну. Хоча російські збройні сили нещодавно встановили контроль над українським містом Авдіївка, путінські військові не досягли успіху на полі бою, який прогнозували багато аналітиків.

Росія також зазнала значних втрат в Україні. За останніми оцінками Генерального штабу Збройних сил України, Росія втратила понад 410 000 військовослужбовців з початку війни.

Newsweek не зміг самостійно перевірити українські цифри, які перевищують багато інших оцінок. Кремль рідко оприлюднює свої власні цифри, а коли оприлюднює, вважається, що вони занижені.

Путін і офіційні особи Кремля поки що публічно не коментували голосування Угорщини щодо Швеції та НАТО, але речник Кремля Дмитро Пєсков заявив у липні 2022 року, що безпека Росії буде під загрозою, якщо Швеція стане членом Альянсу.

“Негативні наслідки однозначні”, — сказав тоді Пєсков, повідомляє Agence France-Presse.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Путіна тиждень розпочався жахливо: хто з його союзників “встромив ножа” у спину 5.00 5 2
Політика / Росія
28.02.2024 453
Еще материалы раздела «Росія»