Життя та Стиль
Суспільство
Українські облизні: старовинні смаколики, якими ласували наші бабусі та дідусі
Облизні - це пиріжки з прісного тіста, смажені в олії. У них додають повидло, мед, горіхи, корицю. Такий старовинний десерт готували українці багато років тому. Готуються вони просто, швидко зникають з тарілки й цілком відповідають свої назві.
Як готувати українські облизні, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на відео в YouTube-каналі "Кухня як релакс".
Що вам знадобиться:
Для тіста:
- Борошно пшеничне - 300 г
- Цукор - 2 ст. л.
- Сіль - до свого смаку
- Розпушувач - ½ ч. л.
- Цукор ванільний - 10 г
- Олія - 1 ст. л.
- Кисляк або кефір - 1 склянка
Для начинки:
- Волоські горіхи - до свого смаку
Також для начинки підійде солодкий сир, розпарені родзинки, повидло або розтертий мак.
Для смаження:
- Олія соняшникова - 300 мл
Для подачі:
- Цукрова пудра
- Кориця мелена
- Мед
Як готувати українські облизні
Просійте борошно та додайте ванільний цукор, дрібку солі, розпушувач. Влийте олію та кисляк. Перемішуйте спочатку ложкою, а потім руками замісіть тісто. Накрийте його рушником та залиште на 30 хвилин.
Розкачайте тісто завтовшки до 5 мм і виріжте чарочкою маленькі кружечки. На кожен кружечок покладіть половинку горіха або іншу начинку та заліпіть, як вареник.
Розігрійте ємність для смаження та влийте олію. Смажити облизні потрібно у киплячій олії до готовності.
Розділіть пиріжки на дві миски. Одну порцію посипте цукровою пудрою, а другу - посипте корицею та полийте розтопленим медом.
Оценка материала:
Українські облизні: старовинні смаколики, якими ласували наші бабусі та дідусі28.03.2024