<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізації  На яку погоду чекати у травні: відповідь метеорологині  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  В українців забиратимуть авто на потреби ЗСУ: що відомо про резонансні норми у законі про мобілізаціювсі новини дня
Бізнес
Економіка
28.03.2024 203

Кому підвищать пенсії з 1 квітня

В Україні з 1 березня провели індексацію пенсій. У квітні деякі категорії пенсіонерів також отримають підвищення пенсійних виплат.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, кого це торкнеться, пише «На пенсії».

Він нагадав, з 1 квітня зростає мінімальна зарплата. Це призведе до перерахунку частини пенсій. З 1 січня 2024 року мінімальна зарплата становить 7100 гривень, а з 1 квітня ця сума зросте до 8 тисяч гривень. Через це має відбутися автоматичний перерахунок мінімальної пенсії за віком для осіб, які:

  • досягли 65 років;
  • мають повний стаж (жінки – не менше 30 років, чоловіки – не менше 35 років);
  • не працюють.

Перерахунок відбудеться тільки якщо співпадають всі три умови. За словами експерта, відчути підвищення зможуть лише ті особи, у кого загальний розмір пенсії невеликий.

У зазначеної категорії осіб мінімальна пенсія за віком становить 40% від мінімальної зарплати. З 1 січня розмір такої мінімальної пенсії становив 2840 гривень, з 1 квітня він збільшиться на 360 гривень і складатиме 3200 гривень. Якщо такі пенсіонери мають право на надбавки, то вони встановлюються вже понад цей розмір.

За словами експерта, мінімальна пенсія за віком для решти пенсіонерів дорівнює прожитковому мінімуму – 2361 гривня (застосовується з 1 березня 2024 року).

Якщо пенсіонери віком понад 65 років з повним стажем продовжують працювати, то для їх розрахунку застосовується стара мінімальна зарплата. Перерахунок пенсії з урахуванням актуального показника мінімалки буде здійснено тільки після звільнення. Все це передбачено Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Також діє постанова Кабінету Міністрів №185 від 23 лютого 2024 року, що також передбачає певну пільгу для осіб, які не працюють, мають повний стаж і яким виповнилося 65 років. Відповідно до неї, у таких громадян пенсія не можете бути меншою, ніж 3370 гривень.

Оскільки ця норма вже діє з 1 березня 2024 року, то на практиці мало хто зможе відчути додаткове збільшення пенсій з 1 квітня. Адже мінімальна пенсійна виплата у таких людей вже сьогодні перевищує 3200 гривень, до яких мали б підтягнутися пенсії.

За словами експерта, урядом анонсовано автоматичний перерахунок пенсій з урахуванням додаткового стажу з 1 квітня. Однак цей перерахунок, як і в останні кілька років, буде зроблений із запізненням. Доплата за квітень і травень, скоріше за все, буде здійснена в червні.

Він нагадав, що пенсіонери, які продовжують працювати, мають право на перерахунок своєї пенсії за кожні два роки, що минули з дати призначення або останнього перерахунку пенсії. В цих випадках, насамперед, відбувається перерахунок пенсії за стажем. Але якщо це вигідно, то можуть переглянути і коефіцієнт заробітної плати – за умови, що останні два роки пенсіонер офіційно отримував хорошу зарплату. Заяву подавати необов’язково

Щороку органи Пенсійного фонду перевіряють дані про сплату страхових внесків тих, хто вже стоїть у них на обліку. Якщо за результатами перевірки видно, що станом на березень відповідного року пенсіонер набув два роки неврахованого стажу, то з 1 квітня робиться автоматичний перерахунок. Це також передбачено Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Останніми роками цей перерахунок не проводять саме в квітні, бо змінилися терміни подання звітності: була щомісячна, а стала щоквартальна. Відповідно, у березні в Пенсійному фонді ще немає відомостей про сплату внесків людей за перші місяці року, тому право на перерахунок пенсії з 1 квітня визначається тільки ближче до травня. Потім такий перерахунок робиться заднім числом.

Оценка материала:

5.00 / 2
Кому підвищать пенсії з 1 квітня 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
28.03.2024 203
Еще материалы раздела «Економіка»