<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Життя та Стиль
Події
09.04.2024 190

Україні відомо про більше 50 військових, які були страчені ворогом, - Офіс генпрокурора

Офіс генерального прокурора відкрив 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. Мова йде про вбивство 54 бійців.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на керівника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрія Бєлоусова в ефірі телемарафону.

Коментуючи відео зі стратою військовополонених ЗСУ, яке почало ширитись мережею 7 квітня, Бєлоусов розповів, що злочин відбувся біля Кринок у Херсонській області, втім деталі перевіряються. Зокрема він закликав пам’ятати про близьких і не озвучувати передчасно імена загиблих.

"По цьому факту і попередніх ми відпрацьовуємо також командування, яке несе відповідальність за такі дії. Йдеться не лише про командирів підрозділів, а й про найвище військово-політичне керівництво. Тому що це - не поодинокий випадок, а свідчення політики Росії", - заявив він.

За словами Бєлоусова, випадки страти фіксуються з березня 2022 року. Зокрема суд вже виніс перший вирок російському терористу за страту бійця у Чернігівській області. Водночас розслідування ускладнює те, що у прокурорів й слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або ж оглянути тіло жертви.

"Але ця робота ведеться. Україна має унікальний досвід документування злочинів, навіть не маючи доступу до території… Ми працюємо з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами і неурядовими організаціями, які також збирають інформацію. Наше завдання зараз – документувати, фіксувати, розповідати світу правду. Злочинці опиняться на лаві підсудних, це лише питання часу", - додав Бєлоусов.

Російська армія не вперше вдається до порушення Женевських конвенцій, розстрілюючи українських військовополонених. Такі випадки фіксувалися, зокрема, в Авдіївці, поблизу Роботиного, Бахмуту, а також в колонії Оленівки.

За даними ООН, лише протягом цієї зими російські окупанти стратили 32 українських військовополонених.

Оценка материала:

5.00 / 2
Україні відомо про більше 50 військових, які були страчені ворогом, - Офіс генпрокурора 5.00 5 2
Життя та Стиль / Події
09.04.2024 190
Еще материалы раздела «Події»