<
НОВИНИ ДНЯ: Хто з держслужбовців має право на бронювання від мобілізації: відповідь Міноборони  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 6 – 12 травня  Що зірки нам пророкують: гороскоп 6-12 травня 2024 року  В Україні тиждень почнеться з дощів, удень до +25°  "Канцлер дав збій": експерти пояснили, чому Шольц сміявся з України через Taurus  Українці у квітні придбали майже 6 тисяч нових авто: названо лідерів ринку  Беріть парасольки: якою буде погода в Україні 6 травнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
21.04.2024 194

Як правильно вивезти дитину за кордон у 2024 році: пояснення юриста

Через війну багато батьків вивозять дітей за кордон. Аби не пункті пропуску не виникало проблем, треба завчасно вивчити усі нюанси перетину кордону та підготувати необхідні документи.

_zaporizhzhya_gettyimages_1242550655_a101377acbb76a97e55cc7204914e032_650x410_21.04.24

Про те, хто і як може вивозити дітей за кордон і які для цього потрібні документи, розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію адвоката Мар'яна Сащука в Instagram.

Що треба знати про перетин кордону з дитиною

"Розпочнемо з того, скільки років дитині - адже 16-літнім супровід дорослих не потрібний. Якщо ж дитина не досягнула цього віку, то перетнути кордон вона може тільки у супроводі повнолітнього. Але тут є декілька нюансів, залежно від того, хто супроводжує дитину", - каже юрист.

Якщо дитину супроводжує один із батьків, то в умовах воєнного стану дозволу від іншого з батьків на вивіз дитини з України - не потрібен. Достатньо мати при собі свідоцтво про народження дитини.

Чи можуть вивезти дитину близькі родичі

"Дозволу на вивіз неповнолітньої дитини за кордон не потрібно також і в тому випадку, якщо при перетині кордону її супроводжують інші близькі родичі. Такі як баба, дід, повнолітній брат чи сестра, мачуха чи вітчим", - пояснює Сащук.

У цьому випадку з собою треба мати свідоцтво про народження дитини та документи, які підтверджують родинні зв'язки між дитиною та особою, яка її супроводжує.

"Хоча я раджу у такому випадку перестрахуватися і взяти дозвіл на виїзд хоча б в одного із батьків", - говорить адвокат.

Чи можуть дитину супроводити не родичі

"У такому випадку, крім свідоцтва про народження, з собою обов'язково треба також і дозвіл на вивіз дитини за кордон хоча б від одного із батьків", - пояснює Сащук.

Оценка материала:

5.00 / 2
Як правильно вивезти дитину за кордон у 2024 році: пояснення юриста 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
21.04.2024 194
Еще материалы раздела «Суспільство»