НОВИНИ ДНЯ: Зупинити Путіна в Україні: Байден назвав завдання останніх місяців на посаді президента  Перед вихідними дощі в Україні продовжаться: де будуть опади  В Україні найближчим часом збережеться суха та комфортна погода  "Про безповоротне припинення спеки поки що не йдеться": синоптикиня дала прогноз для України  Погода здивує різноманітністю. Синоптик дала прогноз на 25 липня в Україні  У частині областей – дощі, а подекуди й грози: якою буде погода в Україні 24 липня  На заході дощі з грозами, а на півдні спека до +34: прогноз погоди на 24 липнявсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
18.05.2024 381

У Києві демонтували незаконний храм-маф УПЦ МП біля Десятинної церкви

У Києві 17 травня демонтували самочинно зведений храм УПЦ МП, відомий також як "храм-маф" біля фундаменту Десятинної церкви.

_maf_desyatinna_1_93e015b650a5820e667c41e250277b1a_650x410_18.05.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Медіацентр Україна.

Об'єкт був розташований на території Національного музею історії України в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра".

Згідно з документами, будівля мала три кіоски по 20 м2, тому й здобула назву "храм-МАФ".

Будівництво відбулося з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ. Також не були надані дозволи Міністерства культури та інформаційної політики, а в експлуатацію будівля у встановленому порядку введена не була.

"Сьогодні ми розв’язуємо проблему, до якої призвели варварські кроки московського патріархату та відверта проросійська позиція влади часів Януковича. Українська спадщина має належати виключно українцям", - сказала директор Скарбниці Національного музею історії України Наталія Панченко.

Для демонтажу споруди було потрібне обладнання й ліцензування, оскільки це роботи підвищеної небезпеки.

Музей не мав власних коштів на демонтаж, тому було оголошено збір 772 тисяч гривень для знесення. Кошти зібрали за 16 годин.

Зазначається, що назва "храму-МАФу" "Десятинний монастир Різдва Пресвятої Богородиці" була обрана виключно з метою введення в оману, змішування понять, створення ілюзії стародавності незаконної споруди та правонаступництва між нею та Десятинною церквою, залишки фундаментів якої знаходяться у безпосередній близькості до самобуду.

Показово й те, що настоятелем тут був Гедеон (Юрій Харон) – особа, яка має кілька громадянств, зокрема російське.

Демонтаж проросійських монументів у Києві

У листопаді минулого року Кабмін вилучив частину монументів із державного реєстру пам'яток національного значення. Це легалізувало знесення радянських постаментів.

В грудні комунальники демонтували монумент учасникам "січневого повстання" у Маріїнському парку Києва.

Наприкінці квітня цього року в центрі столиці розпочався демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу", яку раніше називали "Арка дружби народів".

Оценка материала:

5.00 / 2
У Києві демонтували незаконний храм-маф УПЦ МП біля Десятинної церкви 5.00 5 2
Життя та Стиль / Столиця
18.05.2024 381
Еще материалы раздела «Столиця»