<
НОВИНИ ДНЯ: Сунак про бажання Росії капітуляції України: цього ніколи не станеться  У NYT показали повний текст мирної угоди з РФ 2022 року, яка не відбулася  Литиме як з відра, місцями – з грозами: прогноз погоди на 17 червня  Сили оборони України знищують специфічні російські об’єкти: аналітик Bild пояснив зміну стратегії  Проїзд для учнів у громадському транспорті Києва: чи потрібно платити за квиток влітку  В Україні 17 червня - помірні дощі, місцями з грозами, вдень до +29°  Шольц: миру не можна досягнути без Росії, але саме вона продовжує війнувсі новини дня
Політика
Україна
26.05.2024 449

Які статуси отримують військовозобов'язані у "Резерв+" і що вони означають

У Міноборони попередили, що у новому застосунку можуть бути помилки через "людський фактор".

3014f6f8087f3d17662b4979fc95b527_26.05.24

Військовозобов'язані українці можуть оновити свої облікові дані онлайн за допомогою мобільного застосунку "Резерв+". Але виявилося, що статуси, які отримують особи після встановлення застосунку, викликають певні питання та потребують пояснення. Пише ТСН. 

Про це пише OBOZ.UA.

Перелік статусів військовозобов'язаних у застосунку "Резерв+"

Після становлення застосунку та реєстрації у ньому, військовозобов'язані особи отримують один зі статусів:

  • "Уточнюється" – інформація про військовозобов'язаного опрацьовується у ТЦК, потрібно зачекати і пізніше перевірити, чи змінився статус;
  • "Підлягає призову" – військово-облікові дані актуальні, особа визнана придатною і її можуть мобілізувати;
  • "Знято" або "Виключено" – особа не перебуває на військовому обліку, тимчасово або постійно (військовослужбовці, непридатні до військової служби, особи, які мають бронь або відстрочку);
  • "У розшуку" – особа порушила правила військового обліку, необхідно звернутися до ТЦК та оновити військово-облікові дані.

У Міноборони пояснили, що статус "у розшуку" можуть бачити в своєму профілі навіть ті, хто зараз проходить військову службу.

"Це відбувається через помилки внаслідок людського фактору. Ймовірно, ТЦК не оновив дані, коли ви вступили на службу", – припустили у відомстві.

Військовослужбовці, які зіткнулися з такою проблемою, можуть самостійно звернутися до ТЦК, щоб актуалізувати інформацію, але це не обов'язково і згодом всі помилки у реєстрі будуть виправлені.

"Знятий" чи "виключений" з військового обліку — в чому різниця

Між статусами "знятий" та "виключений" з військового обліку є суттєва різниця.

Знімають з військового обліку тимчасово. Людина при цьому залишається військовозобов'язаною, повинна оновлювати свої дані в ТЦК та проходити військово-лікарську комісію.

Виключають з військового обліку остаточно. Такій особі не можуть вручити повістку і мобілізувати, вона перестає бути військовозобов'язаною, не повинна оновлювати дані та проходити ВЛК.

Проте адвокат компанії Riyako&Partners Микола Максимов попередив, що згідно з новими правилами мобілізації українцям ймовірно доведеться підтвердити своє право на виключення з військового обліку і пройти повторну ВЛК.

"Закони ясно не прописують їхні права та обов'язки, тому й чіткого розуміння немає... Є ймовірність, що після 18 травня, коли набув чинності новий закон про мобілізацію, оновлювати дані доведеться всім. Таким категоріям призовників можуть призначити повторну ВЛК, а ТЦК вирішить, чи підтверджувати цей статус", – зазначив Максимов.

Нагадаємо, у Міноборони відповіли, скільки людей вже оновили дані через "Резерв+". Застосунок став найпопулярнішим способом виконання норми закону про військовий облік.

Оценка материала:

5.00 / 4
Які статуси отримують військовозобов'язані у "Резерв+" і що вони означають 5.00 5 4
Політика / Україна
26.05.2024 449
Еще материалы раздела «Україна»