<
НОВИНИ ДНЯ: Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Як приготувати ліниві вареники: рецепт від Савви Лібкіна  Українці оцінили рівень добробуту своєї сім’ї та перспективи на найближчі роки  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Як українці ставляться до проведення загальнонаціональних виборів до завершення війни – опитування  Насипний пиріг із вишнями: дуже простий рецепт  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.06.2024 1432

З кістки мамонта: археологи знайшли різьблену фігурку коня віком 35 тисяч років

Артефакт вважається найдавнішою відомою скульптурою коня, зробленою анатомічно сучасною людиною (Homo sapiens).

d3c1c9469f6dc51717660f35370b7125_24.06.24

На півдні Німеччини, у печері Фогельхерд, археологи виявили фігурку з кістки мамонта у формі коня віком 35 тисяч років. Артефакт був створений ще в епоху верхнього палеоліту і вважається найдавнішою відомою скульптурою коня, зробленою анатомічно сучасною людиною (Homo sapiens). Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це пише "24Техно".

Аналіз показав, що цій фігурці коня 32 000-35 000 років. З якою метою її виготовили, невідомо. Це можна бути як іграшка, так і прикраса чи ритуальний предмет.

Фігурка коня має приблизно 2,5 сантиметра заввишки та 4,8 сантиметра завдовжки. На ній є вирізьблений рот, ніздрі, очі та грива Археологи вважають, що скульптура зображує жеребця.

Печера Фогельхерд була місцем збору представників культури Оріньяк, групи верхнього палеоліту, яка жила між 43 000 і 35 000 років тому на більшій частині території сучасної Європи, але найбільше – у сучасній Франції.

Оріньякці були найбільш відомі як вправні мисливці-збирачі, про що свідчить їхнє вміння виготовляти кам'яні знаряддя праці, такі як леза та вістря. У печері були знайдені сотні таких предметів, а також численні кістки тварин і вироби зі слонової кістки, в тому числі намистини, пофарбовані охрою в червоний колір.

Цілком ймовірно, що група використовувала печери для обробки м'яса. Дослідники, які проаналізували кістки тварин віком близько 32 000 років, виявили в основному рештки північного оленя (Rangifer tarandus) і коня (Equus ferus), що вказує на те, що оріньяцькі групи полювали і їли цих тварин, а також створювали витвори мистецтва з їх зображенням.

Нагадаємо, археологи розкопали гробницю – вона може належати сину імператора Китаю.

Оценка материала:

5.00 / 3
З кістки мамонта: археологи знайшли різьблену фігурку коня віком 35 тисяч років 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
24.06.2024 1432
Еще материалы раздела «Суспільство»