НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
Політика
Світ
26.07.2024 2246

Росіяни руйнують Херсонес Таврійський. Лубінець звернувся до ООН

Російські окупанти продовжують руйнувати Історію. Цього разу ворог взявся за історико-археологічну пам’ятку Криму - "Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора".

wikimedia_org_user_butko__af395b98e66104705a842397f6d49fbb_650x410_26.07.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Звернувся до ООН щодо руйнування Росією Херсонесу Таврійського! Це черговий злочин зі сторони країни-агресора та нищення нею культурної спадщини України. Ми потребуємо реакції міжнародної спільноти, адже на наших очах нищать історію!", - заявив Лубінець.

Він нагадав, що "Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його Хора" внесений до Списку світової спадщини ЮНЕСКО та є унікальною історико-археологічна пам’яткою Криму.

"Водночас ще з 2014 року Росія розпочала масштабну операцію зі знищення української культурної спадщини. Майже 10 років на цей злочин реакції не було ніякої - пам’ятки історії безслідно зникали, а світ мовчав", - додав український омбудсмен.

Лубінець пояснив, що нині ж росіяни повністю знищили автентичну пам’ятку світового значення Херсонес Таврійський. Натомість вони розпочали незаконні будівельні роботи на руїнах Херсонесу, фактично збудувавши нове місто - так званий історично-археологічний парк.

За даними омбудсмена, російські забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки, що були на поверхні, декілька розкопаних об’єктів перенесли та відбудували в іншому місці.

На місці стародавньої цитаделі звели амфітеатр, що створює навантаження на оригінальну споруду. Водночас багато археологічних знахідок фактично викрадені РФ та вивезені до російських музеїв.

"За руйнування культурної спадщини Росія має понести відповідальність відповідно до міжнародного права! Як і за викрадення музейних експонатів, які РФ масштабно вивозить із ТОТ України! Необхідно зобов’язати країну-агресора повернути викрадене!", - підкреслив він.

Нагадаємо, ми повідомляли, що в тимчасово окупованому Криму продовжуються розкопки української пам’ятки національного значення на місці стародавнього грецького міста Херсонес.

Більше того, Росія наказала археологам доказати "історичну приналежність" Херсонесу.

Тим часом Центр національного спротиву повідомляв, що на початку місяця окупаційна адміністрація музею готувала "акти передачі на реставрацію для подальшого експонування за межами музею" на 300 тисяч експонатів із фондів заповідника.

Оценка материала:

5.00 / 3
Росіяни руйнують Херсонес Таврійський. Лубінець звернувся до ООН 5.00 5 3
Політика / Світ
26.07.2024 2246
Еще материалы раздела «Світ»