Життя та Стиль
Суспільство
Як правильно готувати заморожені креветки: поради досвідчених кулінарів
Способів приготування креветок - чимало: їх можна зварити, обсмажити в маслі зі спеціями або в клярі, додати до салату або ж їсти як окрему страву. Однак для того, щоб приготувати креветки, слід дотримуватися певних рекомендацій - тоді креветки будуть не лише смачними, а й збережуть свої корисні властивості.
Про те, як краще готувати заморожені креветки, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler). Про це повідомляють Контракти.UA.
Використані джерела для підготовки матеріалу: сайти Allrecipes, Bon Appétit.
Попередня підготовка
На смакові якості страви впливають такі фактори, як правильне розморожування та навіть розмір креветок. Ось на що варто звернути увагу:
Обирайте креветки потрібного розміру
Великих креветок у потрібній для рецепта вазі суміші буде менше, аніж креветок середнього чи малого розміру. Якщо ви готуєте їх як окрему страву, доцільно обирати великого розміру.
А для салату обирайте креветки, менші за розміром - аби салат був гармонійним за співвідношенням кількості інгредієнтів. Або ж, якщо придбали великі креветки, після приготування можна нарізати їх на шматочки.
Обирайте очищені чи неочищені креветки відповідно до страви
Для швидкої вечері краще віддати перевагу очищеним креветкам (менше роботи з вашого боку). Але креветки в панцирі часто також можуть бути хорошим варіантом, якщо ви не проти почистити їх самостійно.
Якщо ви плануєте смажити креветки, обирайте неочищені - панцир не тільки додає креветкам смаку, але й захищає їх від пересмажування та допомагає їм утримувати вологу під час нагрівання.
Панцирі можна зберегти для креветочного бульйону (необхідний інгредієнт креветочного різотто) або для додавання рибного смаку в соуси.
Розморожуйте креветки правильно
Найкраще розморожувати креветки за ніч у холодильнику, щоб вони відтавали поступово. Якщо ви хочете, щоб креветки були готові швидше, дістаньте їх з упаковки, перекладіть на сито в раковину і залиште відтавати під холодною проточною водою.
Після розморожування викладіть їх на тарілку, застелену паперовими рушниками, щоб ввібрати зайву воду.
Приготування креветок
Існує два основних способи приготування креветок на плиті: обсмажування на розпеченій сковороді або варіння в киплячій воді. Для того, щоб приготувати креветки правильно, дотримуйтесь цих порад:
Попередньо злегка відваріть для салату
Навіть якщо заморожені креветки зварені, їх попереднє швидке відварювання запобіжить розтіканню води у страві. Покладіть розморожені креветки у велику каструлю і варіть на сильному вогні 1-2 хвилини, поки з них не почне виділятися рідина.
Потім вийміть креветки з каструлі за допомогою шумівки. Цей спосіб видалить зайву вологу з креветок, тому очікуйте, що вони трохи зменшаться в розмірі.
Краще варити розморожені креветки
Якщо ж варені креветки будуть основною стравою, кидати в окріп креветки без розморожування не варто. Хоча багато хто кладе в киплячу воду заморожені креветки, краще попередньо розморозити ракоподібних - і додати у підсолену воду, це покращить їхній смак.
Колір вказує на готовність креветок
Якщо їх недоварити, вони будуть кашоподібними і напівпрозорими; якщо переварити, вони стануть гумовими і майже неїстівними. Найкращий спосіб визначити, коли креветки готові - це шукати візуальні ознаки. Недоварені креветки будуть сірими і напівпрозорими, з розкрученими хвостами.
Ідеально приготовані креветки будуть непрозорими і матимуть колір від рожевого до помаранчевого, залежно від сорту. Їхні хвости повинні злегка закручуватися, утворюючи С-подібну форму.
Переварені креветки будуть суцільного біло-рожевого кольору, з повністю згорнутими в щільне коло хвостами. А от смажені креветки мають золотисту скоринку.
Обирайте правильну пательню для підсмажування
Для смаження креветок на плиті обирайте велику сковорідку, яка забезпечить їм достатньо місця для приготування без перекривання. Приготування креветок в один шар дає кожній креветці максимальний контакт з гарячою поверхнею, в результаті чого вони рівномірно карамелізуються зовні.
Дочекайтеся утворення скоринки у смажених креветок
Після того, як ви кинули креветки на гарячу сковорідку, не рухайте їх, бо це завадить ракоподібним підрум'янюватися - у вас є лише кілька хвилин, щоб утворилася золотава скоринка, тож важлива кожна секунда.
Збережіть сік з креветок на пательні
Якщо ви готуєте страву, яка вимагає бульйону, води або вина, додайте сік з креветок з пательні до відміряної кількості рідини у вашому соусі. Але будьте обережні, щоб кількість доданого соку не перевищувала кількість бульйону, передбачену рецептом.
Для фритюрниці не обов'язково розморожувати креветки
Найкраще в приготуванні заморожених креветок у фритюрниці - це те, що їх не потрібно попередньо розморожувати; ви можете закидати їх прямо з морозильної камери у фритюрницю. Розігрійте фритюрницю до 400 градусів і покладіть до неї креветки.
Час приготування у фритюрниці залежить від виду креветок
Якщо використовуєте заморожені варені креветки - готуйте їх 5 хвилин, або 10 хвилин, якщо готуєте заморожені сирі креветки. Періодично перевертайте креветки, щоб переконатися, що вони рівномірно приготувалися.
Будьте обережними з креветками на грилі
Якщо ви готуєте очищені креветки на грилі, нанизуйте їх на шампур, щоб легше маневрувати і мінімізувати ризик залишити страву на вугіллі (особливо важливо, якщо ви обрали дрібні креветки). А якщо немає шампурів - скористайтеся кошиком для гриля.
Обробка готових креветок
На смак відварених або підсмажених креветок впливає те, наскільки ретельно їх почистили, адже неприємно їсти страву з твердими неїстівними частинками. Ось декілька рекомендацій, як правильно це зробити:
Очистьте креветки від панцира
Відкрутіть голову креветки (якщо вона ще не була видалена) і відтягніть ніжки. Кухонними ножицями розріжте "хребет" панцира вздовж і проведіть пальцями під панциром, знімаючи його. Хвіст залиште або видаліть.
Обробіть м'ясо креветки
Гострим ножем для чищення креветок зробіть надріз біля вени, що проходить вздовж спинки креветки. Кінчиком ножа витягніть темну вену і викиньте.