НОВИНИ ДНЯ: Страх і сумніви Заходу. Чому Україні не дають "далекобійність" для ударів по Росії  Коли до України прийде осіннє похолодання: прогноз   Осінь в Україні розпочнеться зі спекотної погоди без опадів  Якою погодою завершиться літо: прогноз на 31 серпня  Нідерланди не обмежують використання Україною винищувачів F-16, - командувач армії  Напередодні вихідних Київ розігріє до +32°  Спека в Україні не припиняється: де 30 серпня буде найгарячіше всі новини дня
Бізнес
Економіка
30.08.2024 474

Що зміниться в Україні у вересні: тарифи на комуналку, пальне і чи зростуть податки

Зокрема, запрацює нова послуга від "Укрпошти", яка спростить отримання паспортів за кордоном.

4ca1b54be1f7502ccbca1d537d8259c2_30.08.24

Вересень вже на носі, і це означає, що з настанням осені на українців чекає низка змін. Зокрема, зростуть акцизи на пальне та можливо здорожчають квитки на потяги. Буде спрощено отримання паспортів за кордоном. Також відомо, якими будуть тарифи на компослуги і чи зростуть податки. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Які зміни чекають на українців у вересні 2024 року – читайте на ТСН.ua.

Тарифи на комунальні послуги

Тарифи на електроенергію

Більшість українців у вересні не відчують підвищення цін на комунальні послуги, електроенергію та газ. Нагадаємо, що в Україні тариф на електроенергію для населення було збільшено від 1 червня 2024 року: від 2,64 грн/кВт-год до 4,32 грн/кВт-год. Цей тариф залишатиметься незмінним до 1 травня 2025 року.

Додамо, що для помешкань із двозонним лічильником так званий нічний тариф на електроенергію становить 2,16 грн/кВт-год.

Тарифи на газ

Тарифи на газ також не зміняться у вересні. Вартість блакитного пального для побутових споживачів, яких обслуговує "Нафтогаз України", залишиться на рівні 7,96 грн за куб. Йдеться про 98% споживачів. Водночас в інших постачальників газу ціна коливатиметься в межах від 7,70 до 9,90 грн за куб.

Тарифи на опалення

Тарифи на опалення залишаться незмінними. Так, очільник Міненерго Герман Галущенко нещодавно повідомив про подовження спеціальних зобов’язань щодо постачання газу для виробників теплової енергії до кінця опалювального сезону 2024/2025.

"31 серпня закінчується дія "газового" ПСО. Воно буде подовжене до кінця наступного опалювального сезону, тобто до 30 квітня. Відповідний проєкт уже напрацьований", – заявив Галущенко.

Тарифи на водопостачання

Щодо цін на водопостачання, то у вересні такі послуги можуть здорожчати в деяких невеликих населених пунктах. Усе тому, що місцева влада має право самотужки встановлювати тарифи на воду. Водночас у великих містах тариф на воду для побутових споживачів залишиться на попередньому рівні.

Зокрема, від 1 вересня планується запровадження нових тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення у Київській області. Буде перераховано тариф для КП "Гореничі", що належить Білогородській сільраді Бучанського району. Для населення тариф на водовідведення становитиме 34,16 грн за куб. з ПДВ, а для бюджетних установ та інших споживачів – 53,45 грн за куб.

Ціни на пальне

Від 1 вересня уряд планує збільшити акцизні податки на різні види пального – бензин, дизпаливо та автогаз:

  • акциз на бензин зросте від 242,6 євро до 271,7 євро за 1000 л,
  • акциз на дизельне пальне – від 177,6 євро до 215,7 євро,
  • акциз на автогаз – від 55,6 євро до 59,2 євро.

Через це на АЗС України можуть зрости ціни на пальне.

"Від 1 вересня акциз на бензин зростає на 1,5 грн. На дизпаливо – менш ніж на 2 грн за літр. Більше зростання – на 5 грн – на скраплений газ. Щодо бензину й дизеля, то не факт, що ми побачимо якісь зміни. Адже йтиметься про "буденні" ринкові коливання, яких споживач навіть не помічає", – озвучив свої оцінки директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Водночас НБУ прогнозує, що ціни на пальне можуть зрости більш ніж на 9% до кінця року.

Податок на нові авто

Від вересня очікується збільшення ціни на нові автомобілі. Усе через запровадження військового збору у розмірі 15% від ціни машини під час першої реєстрації.

Як пояснював міністр фінансів Сергій Марченко, запровадження збору необхідне з огляду на підвищення фінансування безпеки та оборони України.

Підвищення податків

У липні в Кабміні анонсували підвищення податків від 1 вересня. Це потрібно для додаткового фінансування потреб оборони. Однак, схоже, ці зміни відкладаються, адже відповідний урядовий законопроєкт наразі не знаходить підтримки у Верховній Раді. Народні депутати пропонують змінити підхід до підвищення податків. Ухвалити законопроєкт до кінця тижня буде складно.

Нардепи Ярослав Железняк та Данило Гетманцев назвали попередні параметри доопрацьованого варіанту законопроєкту. Зокрема, у ньому містяться такі норми:

  • підвищення ставки військового збору від 1,5% до 5%;
  • встановлення військового збору для ФОП першої та другої груп у розмірі 10% від мінімальної зарплати;
  • встановлення щомісячних авансових внесків для АЗС (у зміненій редакції).
  • підвищення ставки податку на прибуток для фінансових компаній до 25% (у майбутньому, а не 2024 року).

Виплати ВПО у вересні

У вересні частина внутрішньо переміщених осіб надалі отримуватиме фінансову допомогу, попри чутки про можливе скасування виплат. Право на допомогу для ВПО подовжено ще на пів року.

Як заявила віцепрем'єрка Ірина Верещук, від 1 вересня виплати залишаться незмінними для всіх ВПО, хто раніше мав на них право, зокрема школярі.

"До мене звертаються люди з числа ВПО, які скаржаться на те, що деякі представники місцевої влади погрожують позбавити їх виплат, якщо діти не навчатимуться в офлайн-режимі з 1 вересня. Це неправда, ніхто не має права позбавити виплат тільки за те, що діти не навчатимуться в очному режимі. Тому хочу заспокоїти мам, які хвилюються з цього приводу", – повідомила Верещук.

Субсидії та соціальна допомога у вересні

У вересні українці надалі та без змін отримуватимуть субсидії на оплату компослуг, абонентського обслуговування, на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного палива.

Додамо, що українці мають право на компенсацію за постачання та розподіл таких компослуг як природний газ, електроенергія, опалення, гаряче водопостачання, централізоване водопостачання та водовідведення. Субсидії у вересні також надаватимуться на послуги із поводження з побутовими відходами.

Нові тарифи "Укрзалізниці" та новий сайт

"Укрзалізниця" планує підвищити вартість пасажирських квитків, повідомив керівник пасажирського напрямку "УЗ" Олександр Перцовський. Щоправда, він не сказав, коли саме це відбудеться. Держкомпанія має намір розробити модель, яка передбачає кілька тарифних змін.

"Модель базуватиметься на поступовому помірному підвищенні базових тарифів щорічно з урахуванням інфляції, а також планується відпустити ціни на "СВ" та прив'язати вартість квитків до попиту", – розповів Перцовський.

Від 1 вересня припинить роботу старий сайт "Укрзалізниці" (booking.uz.gov.ua), де можна було купувати та резервувати квитки. Його функції будуть перенесені на новий портал та до мобільного застосунку "Укрзалізниці", а також будуть доступні у сторонніх сервісах купівлі квитків. Під час переходу на адресу старого сайту автоматично відкриватиметься нова версія.

Отримання паспортів за кордоном

У вересні запрацює нова послуга від "Укрпошти". Так, у серпні компанія та МЗС підписали меморандум про співпрацю, який обіцяє змінити процес доставлення закордонних паспортів для громадян України.

Від 1 вересня українці, які замовлять перевипуск закордонного паспорта, зможуть скористатися оновленою послугою доставлення через сайт "Укрпошти". Для цього необхідно буде використовувати електронну марку з QR-кодом та сплатити послугу в особистому кабінеті на сайті поштового оператора.

Оценка материала:

5.00 / 1
Що зміниться в Україні у вересні: тарифи на комуналку, пальне і чи зростуть податки 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
30.08.2024 474
Еще материалы раздела «Економіка»