НОВИНИ ДНЯ: Кремль готує запасний варіант і може піти війною на ще одну сусідню країну - Коваленко  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 2-8 вересня  Що зірки нам пророкують: гороскоп на 2-8 вересня 2024 року  Спека не відступає: прогноз погоди на понеділок, 2 вересня  Путін їде до Монголії, щоб створити небезпечний прецедент — Портников  Отруєння річки Сейм: у Міндовкілля повідомили, чи є загроза для водозабору Києва  "Бабине літо" та антициклон. Синоптик розповіла про погоду на 2 вересня в Українівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
02.09.2024 260

Отруєння річки Сейм: у Міндовкілля повідомили, чи є загроза для водозабору Києва

За словами голови Міндовкілля, усі відповідні служби залучені для ліквідації наслідків надзвичайної події.

e48c552405be51e066adb5b36ffbeacd_02.09.24

Проблему забруднення річки Сейм небезпечною органічною речовиною ліквідують силами ДСНС, Екологічної інспекції, Служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Рибоохоронного патруля та місцевої влади. Головна задача цих державних служб – усунути забруднення до того, як небезпечна речовина досягне водозабору столиці. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець у коментарі Укрінформу.

"Забруднені води рухаються зі швидкістю 20-25 км на день. Ми робимо максимум для того, щоби вони не дійшли до питного водозабору Києва. Це наша основна задача. Тож 5-6 вересня ми побачимо, чи діють заходи, яких ми зараз вживаємо", – зазначив Стрілець.

Він додав, що для контролю ситуації та пошуку методів усунення забруднення фахівці щодня беруть десятки проб води і проводять лабораторні дослідження.

"За останні дні зроблено понад 50 проб, за ці два дні – ще 28. Зразки забрудненої води постійно відбираються для лабораторних досліджень та випробувань з метою пошуку найкращих рішень. Відповідно, вчора відібрали проби для того, щоб фахівці на очисних спорудах водоканалу – там, де питні водозабори – з'ясували, чи зможуть вони впоратися, якщо забруднення дійде туди. Тобто, превентивно ми робимо максимум для того, щоб це зупинити", – наголосив міністр.

За словами голови Міндовкілля, Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ухвалила застосування низки заходів для подолання проблеми. Зокрема від 30 серпня вже застосовуються:

  • аерація (збагачення повітрям) річкової води;
  • бактеріальна абсорбція (поглинання) небезпечної речовини;
  • перекидання додаткових обсягів води;
  • збирання мертвої риби та недопущення подальшого її мору.

"Наскільки це буде ефективно, будемо розуміти в понеділок. Тому що потрібен час, щоб бактерії почали працювати", – сказав він.

Нагадаємо, отруєно річку Сейм, що тече в Курській області РФ, а також Сумщиною та Чернігівщиною в Україні та впадає в українську Десну. Вода у річці почорніла та смердить, масово гине риба. В отруєнні води підозрюють росіян, а екологи б’ють на сполох.

Оценка материала:

5.00 / 1
Отруєння річки Сейм: у Міндовкілля повідомили, чи є загроза для водозабору Києва 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
02.09.2024 260
Еще материалы раздела «Суспільство»