НОВИНИ ДНЯ: У Білому домі порадили Путіну не втручатися у вибори США  Німеччина з іншими партнерами передасть Україні ще 77 танків Leopard 1A5 та 12 гаубиць  У Байдена намагаються зберегти мільярди доларів допомоги Україні до 30 вересня, - Reuters  Готуються простіше, ніж смажена картопля, а смакують ідеально: рецепт курячих стегенець  Класичне бабине літо з нюансом: яка погода буде в Україні на вихідних  "Мирні переговори" від Путіна: політолог пояснив, чи хочуть у Кремлі закінчити війну в Україні  У Києві стане прохолодніше й незабаром задощить, - синоптикивсі новини дня
Політика
Україна
07.09.2024 136

"Найголовніше - не цуратися". Українцям пояснили, як ставитись до ветеранів і захисників

У побутовому спілкуванні ветерани окремого ставлення до себе від цивільних людей не вимагають. Найголовніше - не цуратися.

_viyskoviy_militsi_rebtsentr_reabilitatsiya_gettyimages_1718279661_d7028d2edfc70234fbdd5b2649eeff62_650x410_07.09.24

Про це в інтерв'ю для РБК-Україна розповів виконувач обов'язків міністра у справах ветеранів Олександр Порхун. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як варто ставитись до ветеранів і захисників України

Урядовець нагадав, що війна в Україні триває одинадцятий рік.

"Третій рік - повномасштабне вторгнення. І ставлення людей до ветеранів та військовослужбовців, до членів родин загиблих захисників і захисниць України постійно змінюється... Зараз бачимо також, що люди втомлюються від війни. І втомлюються, як на диво, цивільні, які не борються з ворогом на передньому краї, а знаходяться більше в "тилових" регіонах держави. На мою думку, це системна помилка", - розповів Порхун.

На його думку, в Україні варто вводити певні традиції, підкреслювати їх цінність.

"Треба постійно дякувати захисникам за службу, дякувати за захист. Це може бути різна соціальна реклама, великі борди в магазинах... Це ж не тяжко. Ось висить подяка. І людина, яка повертається з фронту, бачить, що тут є небайдужі люди. Бачить, що держава і громадяни вдячні", - пояснив посадовець.

Він додав, що у побутовому спілкуванні ветерани окремого ставлення до себе від цивільних людей не вимагають.

"Найголовніше - не цуратися. Якщо бачите, що на лавці сидить ветеран після поранень - не відвертатися від нього. Може, йому стало погано. А може, він хоче води. Я завжди підходжу і запитую, що сталося. А деякі люди просто обходять стороною. Тут треба починати з себе. І мені, як ветерану, достатньо, щоб просто сказали "дякую", - розповів в. о. міністра.

Він запевнив, що "не треба більше ніяких привілеїв".

"Коли цивільні підходять і висловлюють вдячність за службу, ти справді розумієш, що недаремно борешся за незалежність нашої країни", - додав Порхун.

Насамкінець він зауважив, що потрібно також повністю переглянути чинне законодавство щодо ветеранської політики (адже воно було прийняте ще у 1993 році та є "відлунням Радянського Союзу").

"Тому команда міністерства зараз працює над розробкою нового законопроекту. Не треба створювати якийсь "космос", який потім буде неможливо виконати. Є реально нагальні проблеми, з якими зіштовхуються ветерани, ветеранки, члени родин загиблих захисників і захисниць України. Треба відштовхуватися саме від їх потреб", - розповів представник уряду.

Він додав, що зараз в Україні відпрацьовують "концепцію політики шани та поваги до захисників і захисниць".

"Ми відштовхуємося від того, що шана і повага віддається живим, а увічнення пам'яті - загиблим. В цьому розрізі ми ведемо діалог з громадськими організаціями. Є багато ідей, як це посилити", - підсумував Порхун.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що ветерани й родини захисників мають право на професійну адаптацію, а також як скористатись відповідними послугами.

Читайте також, на якому етапі перебуває застосунок для ветеранів.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Найголовніше - не цуратися". Українцям пояснили, як ставитись до ветеранів і захисників 5.00 5 2
Політика / Україна
07.09.2024 136
Еще материалы раздела «Україна»