НОВИНИ ДНЯ: Атака на Полтаву: Зеленський розповів, як сталася трагедія  Монголія поважає Путіна більше, ніж міжнародне право, - Зеленський  Ці два продукти псують смак і структуру м'ясних котлет: у жодному разі їх не додавайте  Зеленський повідомив, що з мобілізацією в Україні зараз  ССО розгромили російську колону на Курщині: який результат   Зеленський повідомив, коли Україна підготує детальний план закінчення війни  Солодкі мариновані помідори з перцем на зиму: смачний рецептвсі новини дня
Бізнес
Економіка
06.09.2024 127

Роботодавці змушені підвищувати зарплати – НБУ

Зниження енергодефіцитів у серпні 2024 року підтримало подальше зростання попиту на працівників, а також збільшення зайнятості. Водночас пропозиція робочої сили залишається обмеженою, а тому дефіцит працівників посилюється, що тисне на зарплати в бік збільшення.

Як повідомляють Контракти, про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді НБУ (вересень 2024 року).

Як зазначається в огляді, пожвавлення економічної активності в серпні 2024 року зумовило й подальше збільшення кількості вакансій.

Зокрема, у серпні найбільше зросла кількість вакансій у охороні та безпеці (у 4,6 рази р/р), телекомунікаціях (на 45% р/р) та охороні здоров’я (на 34% р/р).

"Після шоку, викликаного проблемами з енергопостачанням у попередні місяці, у серпні, за опитуваннями підприємств, відновилося й зростання кількості працівників", - йдеться в огляді.

Водночас пропозиція робочої сили залишалася обмеженою через наслідки війни, зазначили в НБУ.

За опитуванням Центру Разумкова, 73% працюючих вважають мобілізацію проблемою для ринку праці.

Згідно з опитуванням ФОП від ЄБА, 64% підприємств назвали мобілізацію чинником, що має найбільший негативний вплив на бізнес.

Дефіцит кадрів, особливо кваліфікованих, залишається значним. Після незначного зменшення, яке ймовірно було викликане зменшенням попиту через зупинки в роботі підприємств унаслідок перебоїв з енергопостачанням, за опитуванням ІЕД, дефіцит кваліфікованих працівників сягнув нового максимуму.

За опитуванням центру Разумкова, 60% працюючих (роботодавців, найманих працівників, працюючих співвласників підприємств, самозайнятих) вказали на дефіцит кадрів на своєму підприємстві.

"Тиск з боку нестачі працівників зумовив подальше збільшення реальних зарплат", - йдеться в огляді.

Оценка материала:

5.00 / 1
Роботодавці змушені підвищувати зарплати – НБУ 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
06.09.2024 127
Еще материалы раздела «Економіка»