НОВИНИ ДНЯ: Запечена картопля з гарбузовою начинкою: рецепт смачної страви  Якою буде погода в листопаді: прогноз на місяць  США поставлять Тайваню зброю на два мільярди доларів та систему, випробувану в Україні  Українські військові назвали втрати РФ з початку операції у Курській області  В Україні змінились кліматичні норми: синоптикиня розповіла, чи буде ще "бабине літо"  Однокімнатні квартири в Україні дорожчають: у яких містах найвищі ціни  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток від 28 жовтня до 3 листопадавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.10.2024 2530

В Україні змінились кліматичні норми: синоптикиня розповіла, чи буде ще "бабине літо"

Погода в Україні цьогоріч здивувала аномальним теплом, оскільки метеорологічне літо почалося ще в середині травня і тривало майже до початку жовтня. Така аномально погода зокрема, може бути пов’язана із загальними тенденціями до підвищення температури на планеті.

32_main-v1696240952_28.10.24

Про це розповіла Віра Балабух, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС. Вона зазначила, що метеорологічне літо — це період, коли середньодобова температура повітря становить +15°C і вище. Пише OBOZ.UA. Про це повідомляють Контракти.UA.

Цьогоріч воно розпочалося в середині травня і тривало майже до початку жовтня, лише на заході країни початок жовтня був прохолодним.

"Аномально висока температура повітря у вересні й на початку жовтня була зумовлена потужним антициклоном, у якому за безхмарної погоди атмосфера суттєво прогрівалася. Завдяки циркуляції атмосфери на територію України також надходили теплі й сухі повітряні маси з субтропіків", – зазначила Віра Балабух.

Метеорологиня додала, що аномальна погода пов’язана з глобальним підвищенням температури через посилення парникового ефекту. За даними Всесвітньої метеорологічної організації, концентрація вуглекислого газу в атмосфері зараз є найвищою за останні 800 тисяч років.

Також збільшення сонячної активності, яка в жовтні 2024 року досягла піку 25-річного циклу, сприяло підвищенню температур. Поєднання цих факторів і стало причиною такої незвичайної теплої погоди, підкреслила Віра Балабух.

До того ж метеорологиня зазначила, що аналіз кліматичних прогнозів і поточних тенденцій свідчить про поступове збільшення тривалості літа в Україні. За її словами, що воно тепер починатиметься раніше і триватиме довше. Це свідчить про те, що тривале та спекотне літо, яке ми спостерігали цього року, невдовзі стане новою кліматичною нормою.

За словами метеорологині, наразі температура повітря поступово знижується, як і належить для цього періоду. Тому цієї осінні значне підвищення середньодобової температури понад +15 градусів уже малоймовірне.

Як повідомляв OBOZ.UA, синоптикиня Наталія Птуха розповіла, що зима 2024-2025 років в Україні може бути м'якшою, ніж у попередні роки. Однак холодні періоди все ж таки можливі.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні змінились кліматичні норми: синоптикиня розповіла, чи буде ще "бабине літо" 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
28.10.2024 2530
Еще материалы раздела «Суспільство»