НОВИНИ ДНЯ: США готові дати Україні гарантії за 5 статтею НАТО з юридичною силою, - Axios  "Модний" фрукт виявився помічником у зниженні холестерину  Росія могла контролювати Україну без війни: Портников назвав найбільший прорахунок Кремля  Комплекс "Сапсан" цього року вийшов на серійне виробництво та системне застосування ЗСУ, - ЗМІ  Продукти за "зимову тисячу": які товари і де можна придбати, а на що витратити гроші не вдасться  Найпростіший рецепт м’яких імбирних пряників для різдвяного настрою  "Репараційний кредит": Бельгія вимагає від ЄС "автономних" гарантій, - ЗМІвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.01.2025 449

Сода чи розпушувач: коли в тісто додають ці продукти і як вибрати правильно

Щоб випічка виходила пухкою та смачною, в тісто додають соду або спеціальний розпушувач.

67d2451612ef9eab710044a98f3c6cb0_09.01.25_1

Однак потрібно знати, коли і який порошок потрібно додавати. Читайте в матеріалі ТСН.ua про це. Про це повідомляють Контракти.UA.

Сода і розпушувач: в чому різниця

Харчова сода має вигляд білого кристалічного порошку. Ця лужна речовина також називається бікарбонатом натрію. Під час поєднання з рідиною та кислотним інгредієнтом сода активується, що запускає процес утворення вуглекислого газу. Саме завдяки цьому випічка піднімається і стає пухкою.

Головна відмінність розпушувача від соди в тому, що він містить не лише бікарбонат натрію, але й кислоту, яка також необхідна для піднімання тіста. А ще до складу розпушувача входить кукурудзяний крохмал. Його часто додають як буфер — він не дає кислоті й основі активуватися під час зберігання.

Коли краще додавати соду, а коли — розпушувач

Основне правило, яке потрібно завжди пам'ятати, полягає в тому, що сода та розпушувач не є взаємозамінними. Ці порошки додаються до різних видів тіста, щоб воно вийшло пухким і смачним.

Коли можна додавати соду в тісто? Вона буде корисною лише в тому разі, коли серед компонентів є кислі (наприклад, сметана, кефір, сироватка, кисле молоко тощо). Якщо в тісто не додаються кислі інгредієнти, соду можна загасити. Для цього використовуються лимонний або ягідний (з кислих ягід) сік, оцет. Однак у такому разі важко вгадати, чи випічка буде смачною.

Коли краще додавати розпушувач? Якщо ви не хочете гасити соду, краще брати розпушувач. Його зазвичай змішують із сухими інгредієнтами (наприклад, борошном), а вже потім додають рідкі. Саме в цей час можна побачити, як починається реакція з виділенням бульбашок у повітря.

Оценка материала:

5.00 / 2
Сода чи розпушувач: коли в тісто додають ці продукти і як вибрати правильно 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
09.01.2025 449
Еще материалы раздела «Суспільство»