НОВИНИ ДНЯ: Важкий період закінчується: 3 знаки зодіаку відчують полегшення після 5 грудня  Зарплати військовим не підвищать, але будуть контракти з покращеними умовами, - Шмигаль  Росіяни переоцінили свої сили і зазнають втрат: у ЗСУ розповіли про ситуацію у Куп'янську  Моді приймає Путіна з почестями: що означає для України поїздка "фюрера" до Індії  Врожай в Україні зростає, але експерти б’ють на сполох — що заважає прибутку від його продажу  Прогноз погоди на 5 грудня: похолодання та нічний мороз  Половина європейців вважають Трампа ворогом Європивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
20.07.2025 969

Опіканці — давня українська страва родом із Полісся: цікавий рецепт

В українській кухні збережено чимало забутих, але дуже смачних страв, рецепт яких передавався з покоління у покоління.

fb596033fa4143817fecc9c3369a7925_20.07.25

Однією з таких є опіканці — традиційна поліська страва, яка поєднує в собі простоту інгредієнтів, природність смаків і незабутні аромати. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Страва схожа на вареники, але має свої особливості, які роблять її справжнім кулінарним надбанням. Фудблогерка Діана Куліковська поділилася старовинним рецептом, який точно підкорить ваші серце та шлунок.

Опіканці — це вареники з начинкою із пшона та маку, які після варіння ще підсмажуються на пательні до золотистої скоринки. А подаються вони з простою, але неймовірно ароматною мачанкою з часником, зеленню, олією та гарячою водою. Такий спосіб приготування додає страві не лише хрумкої текстури, а й особливого, майже святкового смаку.

Інгредієнти

Для тіста

  • пшеничне борошно 7 ст. л.
  • кефір 100–150 мл
  • сіль 0,5 ч. л.
  • сода 0,5 ч. л.

Для начинки

  • пшоно 100 г
  • мак 30–50 г
  • сіль

Для смаження

  • олія 2–3 ст. л.

Для мачанки

  • часник 2 зубки
  • подрібнена петрушка чи кріп 2–3 ст. л.
  • гаряча вода 3–4 ст. л.
  • нерафінована олія 2 ст. л.
  • сіль

Приготування

Крок 1. Підготовка начинки

  • Промийте пшоно кілька разів у гарячій воді, щоб позбутися гіркоти.
  • Відваріть до готовності в підсоленій воді у пропорції 1:2,5 близько 15–20 хв.
  • Мак залийте окропом і дайте йому настоятися 10–15 хв, після чого добре зцідіть.
  • Змішайте пшоно з маком. За бажанням додайте трохи цукру чи меду, якщо хочете солодший варіант.

Крок 2. Замішування тіста

  • Змішайте борошно, сіль і соду.
  • Додавайте поступово кефір і замішуйте тісто, поки воно не стане м’яким, пружним, але не липким.
  • Дайте тісту «відпочити» 10–15 хв під рушником.

Крок 3. Формування вареників

  • Розкачайте тісто до товщини 3–5 мм, наріжте квадратиками чи виріжте кружечки.
  • Покладіть по 1 ч. л. начинки на кожен шматочок, зліпіть, як вареники.

Крок 4. Варіння і смаження

  • Відваріть вареники в підсоленій воді до готовності 2–3 хв після спливання.
  • Після цього обережно обсмажте на розігрітій сковороді з олією до золотистої скоринки.

Крок 5. Приготування мачанки

  • Вичавіть часник до глибокої миски.
  • Додайте сіль, зелень, гарячу воду та олію.
  • Добре перемішайте.

Подавання

Готові опіканці найкраще смакують гарячими, щойно з пательні. Полийте їх зверху мачанкою чи подайте окремо, щоб кожен міг умочувати на власний смак. Якщо хочете експериментів, спробуйте подати з домашньою сметаною, соусом на основі печеного часнику чи навіть ягідним сиропом, якщо зробите солодкий варіант із маком і медом.

Страви з нашого дитинства мають особливу силу, вони повертають до теплих спогадів, викликають усмішку та нагадують, що справжній смак — у простоті. Опіканці — саме така страва. Спробуйте приготувати її для себе та рідних і, можливо, ви створите нову кулінарну традицію у власній родині.

Оценка материала:

5.00 / 4
Опіканці — давня українська страва родом із Полісся: цікавий рецепт 5.00 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
20.07.2025 969
Еще материалы раздела «Суспільство»