НОВИНИ ДНЯ: Ці китайські знаки Зодіаку ось-ось зірвуть куш і озолотяться: хто вони  Мирна угода не зупинить РФ: у Фінляндії сказали, куди Москва перекине війська  На які компроміси Україна може піти на переговорах з Росією: результати опитування  Китай прагне лідерства на ринку золота, придбавши бразильські родовища  Комуналка в Україні дорожчає: за що платять українці 2025 року і що найбільше б’є по гаманцю  В Україні кардинально зміниться погода: прогноз на 15 грудня  Зеленський прокоментував можливі вибори в Україні: що сказаввсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
21.07.2025 1435

Чим змастити булочки перед та після випікання, щоб були з золотистою скоринкою

Щоб скоринка вийшла рум'яною, а випічка виглядала апетитною, верх пирогів чи булочок зазвичай змащують.

ff54b761acba508cd37cd0817bebff8f_21.07.25

Чим? Існує багато варіантів. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Чим змастити булочки та пироги перед випіканням

Найпопулярніший варіант — яйце, яке трохи збивають виделкою. Можна використовувати тільки білок або тільки жовток. Якщо берете білок, випічка отримає надзвичайний хрускіт. А ось жовток створить рум'яну та блискучу скоринку.

Чим змастити пиріжки, якщо немає яєць? Можна використати один з таких варіантів:

  • олія або вершкове масло;
  • сметана низької жирності;
  • міцна чайна заварка з цукром;
  • молоко;
  • слабкий сироп.

Важливо, щоб продукт, який ви використовуєте для змащування випічки, був теплим. Тому його потрібно заздалегідь дістати з холодильника.

Для змащування булочок також можна використовувати суміш з масла, борошна і жовтка. Для цього з'єднайте вершкове масло, борошно та воду у співвідношені 3:2:1 та додайте один жовток. Якщо це солодка випічка, можете додати ще й чайну ложку цукру. Суміш потрібно розтерти вінчиком і перед випіканням нанести на булочки чи пироги.

Чим змастити пиріжки після випікання

Тут також існує кілька варіантів:

  • розтоплене вершкове масло надасть випічці вершковий аромат, блиск та приємний присмак;
  • олія без запаху зробить так, щоб рум'яна скоринка апетитно блищала;
  • сироп надасть глянсову поверхню, а ще смачну нотку в ароматі (можна розвести водою мед чи змішати лимонний сік з цукром та водою);
  • молоко використовують для пом'якшення скоринки;
  • вода також пом'якшує скоринку.

Після змащування випічку рекомендовано накрити чистою тканиною, наприклад, рушником. Змащувати ж потрібно відразу після того, як ви витягнули деко з духовки, поки пиріжки ще гарячі.

Оценка материала:

5.00 / 4
Чим змастити булочки перед та після випікання, щоб були з золотистою скоринкою 5.00 5 4
Життя та Стиль / Суспільство
21.07.2025 1435
Еще материалы раздела «Суспільство»