НОВИНИ ДНЯ: Гороскоп на 8 грудня: Овнам - нікуди не поспішати, Скорпіонам - поставити крапку  Кухонний апокаліпсис: який посуд краще негайно викинути  Хмарний тиждень попереду: детальний прогноз на найближчі дні  РФ різко змінила тактику ударів по Україні: що стало новою ціллю  Антирекорд з довіри: Мерц зіткнувся з падінням рейтингів та загрозою від АдН, - Bloomberg  Місячний гороскоп: що можна і чого не можна робити 8 грудня  Хмарно, місцями дощ і туман: якою буде погода в Україні 8 груднявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.07.2025 24111

Чи потрібно перевертати банки з кришкою, яка закручується: навіть не всі досвідчені кухарі знають

Чи потрібно перевертати банки з кришкою, яка закручується: навіть не всі досвідчені кухарі знають.

cd46c4e9bf06a43e507766b277419c1c_29.07.25

Перевертання банок з консервацією після стерилізації стало своєрідним ритуалом. Проте, виявляється, не всі типи кришок потребують цього додаткового кроку. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Цей ритуал почався з бляшаних кришок, які закривалися "під ключ", тому що вони потребували додаткового захисту від протікання. Коли ми перевертали банку, то рідина контактувала з кришкою, що допомагало в герметизації та стерилізації. Саме завдяки такій простій процедурі продукт зберігався довше.

Науково це дуже просто пояснити: коли кришки торкається гарячий вміст банки, то на внутрішній її поверхні вбиваються всі потенційні бактерії. В процесі охолодження в перевернутому положенні кришка "втягується", чим створює вакуум. Особливо важливим це було для консервації з високим вмістом кислоти (огірки, помідори), адже тут бактерії можуть розвиватися швидше.

Але чи потрібно завжди перевертати банки з консервацією? Виявляється, що не всі вони потребують додаткової процедури.

Коли потрібно перевертати, а коли — ні: все залежить від типу кришки

Не всі кришки для банок однакові. І саме від них залежить, чи потрібно перевертати ємності після стерилізації.

Бляшані "під ключ"

Класичні кришки, які використовуються зі спеціальною машинкою для закатування. Для них перевертання обов’язкове. Адже, коли гаряча вода контактує з кришкою, то вона стерилізує її поверхню. А під час охолодження кришка деформується, чим додатково герметизується. Основні переваги таких кришок полягають в додатковій стерилізації та герметизації, а це знижує ризик псування продукції.

Щоб правильно перевернути банку з консервацією, використовуйте рушник чи рукавички. Так ви уникнете опіків. Банки залишаються перевернутими до повного охолодження. Якщо ви погано закрутили кришку, то одразу після перевертання побачите протікання. Це вказує на те, що банку слід перезакатати.

Кришка "твістоф"

Кришки, які закручуються, є сучасними альтернативами старим бляшаним кришкам "під ключ". Вони відрізняються наявністю полімерного покриття, яке під впливом гарячої води розширюється, чим створює герметичне ущільнення. Однак, тут є важливий нюанс: такі банки не перевертаються.

Річ в тім, що в перевернутому положені надмірний об’єм гарячої рідини може пошкодити полімерне покриття, а це призведе до втрати герметичності. Додатково кришка "твістоф" охолоджується швидше, ніж сама банка. Тому може виникнути здуття через тиск.

Закручувати такі кришки потрібно щільно, але не використовуючи надмірних зусиль. Після цього залишіть консервацію в звичайному положенні до охолодження. Коли банка охолодиться, злегка натисніть на центр кришки, якщо ви не почули "клац", значить вона закрита правильно.

Оценка материала:

5.00 / 3
Чи потрібно перевертати банки з кришкою, яка закручується: навіть не всі досвідчені кухарі знають 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
29.07.2025 24111
Еще материалы раздела «Суспільство»