НОВИНИ ДНЯ: Кремль приховує економічний провал і втрати у війні заради тиску на Захід, - ISW  Politico приголомшило новим рейтингом: хто став найвпливовішим у Європі  Зеленський відповів Трампу на заклик провести вибори — що саме сказав  Якою буде погода на Різдво і Новий рік: метеорологиня розповіла, чого очікувати  Казахстан почне постачати нафту напряму до Китаю після ударів України по Новоросійську  Гороскоп на 10 грудня для всіх знаків зодіаку: день стане початком важливого етапу  Саміт ЄС у грудні стане вирішальним для фінансування України протягом двох років, - Коштавсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.09.2025 1546

Часник лежатиме свіжим аж до наступного літа, якщо зробите одну річ: навіщо потрібна сіль

Багато українців добре знайомі з розчаруванням, коли часник починає проростати або гнити вже за кілька місяців після збирання.

b574a2cd5ca2725c6d978f6877b2dbd3_05.09.25

Проте є надійні методи, які дозволяють зберегти його свіжим і корисним аж до наступного літа. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Щоб часник залишався свіжим довго, потрібно створити правильні умови та скористатися кількома секретами досвідчених садівників.

Як обрати часник для зберігання

Для тривалого зберігання підходить лише здоровий, сухий часник. Зубчики мають бути щільні, без тріщин і плям. Найкраще обирати сорти з товстою шкіркою — вони зберігаються значно довше.

Підготовка часнику до зберігання

Не поспішайте обрізати корінці та стебла — вони допомагають захистити зубчики від висихання.
Часник можна підвісити в сухому, добре провітрюваному приміщенні (але не під прямим сонцем) або заплести в коси.

Ідеальні умови для збереження свіжості часнику

Найкраще часник зберігати в темному, прохолодному та сухому місці. Озимий часник довго залишається свіжим за температури від 0 до 4°C, а яровий — від 16 до 20°C. Вологість повітря не повинна перевищувати 60%, адже надлишкова волога сприяє гниттю.

Альтернативні способи зберігання часнику

  • Паперові пакети або коробки — простий і зручний варіант для сухого часнику.
  • Сушіння або заморожування — очищені зубчики можна висушити або заморозити, щоб надовго зберегти аромат і смак.
  • Олія або оцет — подрібнений часник можна настоювати в олії або оцті, проте в такому вигляді він зберігатиметься лише кілька місяців.

А ще фахівці радять використовувати сіль. Візьміть будь-яке відро, викладіть головки часнику та присипте їх сіллю. Потім додайте ще — і знову присипте. Сіль вбирає надлишкову вологу та запобігає розвитку шкідливих бактерій.

Часник не любить прямого сонячного світла та підвищеної вологості. Запаси слід регулярно перевіряти та видаляти пошкоджені головки, щоб запобігти поширенню гнилі. За правильного догляду часник зберігатиме свій аромат, залишатиметься корисним і додаватиме смаку вашим стравам аж до наступного літа.

Оценка материала:

5.00 / 2
Часник лежатиме свіжим аж до наступного літа, якщо зробите одну річ: навіщо потрібна сіль 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
05.09.2025 1546
Еще материалы раздела «Суспільство»