Життя та Стиль
Суспільство
Запас на зиму: які гриби краще заморозити, які — сушити, а які — маринувати
Завдяки правильній заготівлі грибів на зиму, вони збережуть смак і аромат.
Сезон грибів триває. Це ідеальний продукт, який можна зберігати по-різному та згодом по-різному використовувати для приготування страв. Заморожування, сушіння та маринування — найкращі способи заготування грибів на зиму. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Кулінари радять заморожувати дрібні грибочки, сушити — "ароматні", як білі, а маринувати ті, що гарно тримають форму — маслюки або опеньки.
ТСН.ua підготував для вас поради, як заготувати гриби на зиму. Вони підійдуть для різних видів грибів: від білих і підберезників до лисичок та шампіньйонів.
Заморожування грибів
Які гриби краще заморожувати: білі гриби, підберезники, підосичники, лисички, маслюки, шампіньйони.
Очистьте гриби від сміття та промийте. Дайте добре обсохнути. Великі гриби наріжте, а дрібні краще залишати цілими.
Варіанти заморожування:
- Сирі гриби можна одразу розкласти по пакетах чи контейнерах та поставити до морозилки.
- Гриби можна проварити 5-7 хв у підсоленій воді, остудити, відцідити й заморозити.
- Гриби можна трохи обсмажити на сухій пательні без олії. Потім остудити й заморозити у контейнері чи пакетах.
Зберігати у морозильнику до 12 місяців.
Сушіння грибів
Які гриби краще сушити: білі гриби, підберезники, підосичники, опеньки.
Приготування
- Гриби очистьте, але не мийте, бо волога завадить сушінню. Наріжте тонкими пластинками.
- Розкладіть на решітці у духовці, яка розігріта до 50–60°C. Дверцята духовки треба трішки відчинити. Для сушіння також можна використати електросушарку.
- Гриби мають стати ламкими, але не перетворитися на пил.
Зберігати у скляних банках чи полотняних мішечках у сухому місці до 2 років.
Маринування грибів
Які гриби краще маринувати: маслюки, опеньки, шампіньйони, лисички.
Приготування
- Гриби очистьте та добре промийте. Після цього відваріть їх у підсоленій воді 15–20 хв, знімаючи піну.
- Приготуйте маринад на 1 л води:
1 ст. л. солі,
2 ст. л. цукру,
3–4 лаврові листки,
кілька горошин перцю,
3 ст. л. оцту (9%).
- Гриби перекладіть до банок та залийте маринадом. Закрийте кришками, переверніть банки і обгорніть їх.
Зберігати у прохолодному місці до 12 місяців.
Нагадаємо, ми писали про те, як правильно заморозити лисички, щоб гриби зберегли смак та аромат.
Оценка материала:
Запас на зиму: які гриби краще заморозити, які — сушити, а які — маринувати07.09.2025






