НОВИНИ ДНЯ: "Демілітаризована зона" з подвохом: в ЗМІ вскрили "підводний камінь" плану США  Кремль панічно відкидає будь-які вибори в Україні: в ISW розкрили справжні наміри Путіна  Більше не паперовий. Військовий квиток у "Резерв+" зробили основним  Скринінг здоров’я 40+: як безкоштовно перевірити серце, цукор у крові та психіку  Експерт розкрив, що насправді стоїть за гучними словами Трампа про "мир в Україні"  Як святкували Святвечір наші предки — що з їхніх звичаїв популярне ще й досі  Чи будуть вибори під час воєнного стану: Зеленський про те, хто це вирішитьвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.11.2025 3321

Полтавські парові галушки з м’ясом: рецепт традиційної української страви

Полтавські парові галушки з м’ясом: рецепт традиційної української страви.

195af27bc70e99d2f6cf5f790836c600_26.11.25_1

Полтавські галушки — це справжня гордість української кухні, а їхній паровий варіант із м’ясною начинкою робить страву легкою, ніжною та надзвичайно ароматною. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Це ідеальна страва для родинного обіду чи вечері, коли хочеться поєднати домашній затишок із класичними гастрономічними традиціями. А про рецепт приготування розповіли на сторінці YIZHLO.

Інгредієнти

Тісто

  • Борошно 350 г
  • Кефір 250 г
  • Сіль 1/3 ч. л
  • Сода 1 ч. л

Начинка

  • Фарш свинячий 400 г
  • Морква 100 г
  • Цибуля ріпчаста 100 г
  • Томатна паста 1 ст. л
  • Вода 30 г
  • Вершкове масло 20–30 г
  • Сіль
  • Перець чорний
  • Гранульований часник

Шкварки

  • Сало 100 г
  • Цибуля ріпчаста 100 г
  • Кріп
  • Сметана

Приготування

  1. Тісто. Змішуємо всі інгредієнти до однорідності, замотуємо у харчову плівку та залишаємо відпочити на 30 хв.
  2. Начинка. На розігрітій пательні обсмажуємо моркву та цибулю до м’якості. Додаємо фарш, розбиваємо його на дрібні шматочки та підсмажуємо 5–6 хв. Потім додаємо томатну пасту, воду та спеції, прогріваємо 3–4 хв, поки рідина не випарується. Вимикаємо вогонь і додаємо шматочок вершкового масла.
  3. Шкварки. Сало смажимо на середньому вогні до золотавого кольору. Цибулю карамелізуємо на малому вогні до насиченого коричневого відтінку. Поєднуємо цибулю, сало та шкварки.
  4. Формування галушок. Тісто розкочуємо до 4–5 мм та вирізаємо кола діаметром 8 см. Викладаємо начинку, приблизно 1 ст. л і формуємо галушки.
  5. Приготування на пару. Готуємо 7 хв. Змащуємо галушки шкварками з цибулею, присипаємо кропом і подаємо зі сметаною.

Поради

  • Для ніжнішого тіста використовуйте кефір кімнатної температури.
  • Фарш можна комбінувати, наприклад свинина та яловичина чи курка, якщо хочете легший варіант.
  • Подавати галушки можна не лише зі сметаною, а й із соусом із печених томатів або грибним соусом для вишуканішого смаку.

Полтавські парові галушки з м’ясом — це не просто традиційна страва, а маленький ритуал затишку та тепла у вашій кухні. Вони легко поєднують історію української кухні та сучасний підхід до приготування.

Спробуйте приготувати і ваші близькі оцінять цю українську смакоту.

Оценка материала:

5.00 / 2
Полтавські парові галушки з м’ясом: рецепт традиційної української страви 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
26.11.2025 3321
Еще материалы раздела «Суспільство»