НОВИНИ ДНЯ: Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпецівсі новини дня
Кабінет директора
Юрисконсульт
27.09.2012 4981

Тотальна заборона: про що мовчить закон про заборону реклами тютюнових виробів

17 вересня 2012 року вступили в дію зміни до закону України «Про рекламу» (далі - Закон), які по новому заборонили рекламу тютюнових виробів.

Відкинувши всі особисті, емоційні складові цього питання та поважаючи право особи на вибір палити чи не палити, беручи до уваги, що виробники тютюнових виробів також сплачують податки розглянемо можливості для реклами та просування тютюнових виробів, що залишив законодавець у Законі.

У статті 22 Закону врегульовано особливості рекламування тютюнових виробів. Розглянемо більш детально можливості для реклами:

- ч. 1 - Реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється: у місцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного, спортивного характеру та розважальних заходів, призначених для неповнолітніх осіб.

Отже, реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, НЕ забороняється на розважальних заходах, призначених для повнолітніх осіб. Для того, щоб захід був призначений для повнолітніх осіб необхідно при рекламі самого розважального заходу зазначати, що для осіб з 18 років та забезпечити вхід осіб, які досягнули 18 років.

- ч. 1 - у мережі інтернет, крім веб-сайтів, призначених для повнолітніх осіб, обов'язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів.

Отже, реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, НЕ забороняється на спеціальних веб-сайтах, призначених для дорослих та на яких є попередня ідентифікація користувачів.

- ч. 6 - Забороняються такі види діяльності з рекламування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби: спонсорування заходів, призначених переважно для осіб віком до 18 років, з використанням знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби та алкогольні напої.

Спонсорство - добровільна матеріальна, фінансова, організаційна та інша підтримка фізичними та юридичними особами набувачів благодійної допомоги з метою популяризації виключно свого імені (найменування), свого знака для товарів і послуг. (ВР України, Закон «Про благодійництво та благодійні організації» від 16.09.1997 N 531/97-ВР).

Спонсорування заходів, призначених переважно (але не виключно – тобто не має вимоги, щоб на цих заходах 100% відвідувачів були дорослими, але є вимога переважно, тобто 51% дорослих є вже переважно дорослий захід) дозволяється рекламування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої та тютюнові вироби.

- ч. 6 - зображення тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, в місцях проведення розважальних заходів для неповнолітніх осіб та на автотранспортних засобах;

Автомобільний транспортний засіб - колісний транспортний засіб (автобус, вантажний та легковий автомобіль, причіп, напівпричіп), який використовується для перевезення пасажирів, вантажів або виконання спеціальних робочих функцій. (Закон, ВР України, від 05.04.2001, № 2344-III «Про автомобільний транспорт»).

Оскільки, законодавець виділив окремо автотранспортний засіб, а інші види транспорту не згадував, то можна зробити висновок, що на трамваях, залізничному транспорті, авіатранспорті не заборонено зображення тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби.

- ч. 6 - надсилання повідомлень невизначеному колу осіб поштою, електронною поштою, засобами мобільного зв'язку.

В даному випадку законодавець навів виключний перелік шляхів розповсюдження інформації, але законодавець не перелічив, а цим самим і не заборонив для прикладу роздавати флаєри (інформаційні картки) на вулиці перехожим, чий вік (на думку особи, що роздає флаєри перевищує 18 років) роздавати такі флаєри у спеціалізованих тютюнових відділах магазинів, біля лотків із продажем тютюнових виробів, тощо.

Із детального аналізу норм Закону вбачається заборона самих тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, але НЕ забороняється реклама магазину, який буде спеціалізуватись на продажі тютюнових виробів (для ринку зараз відомого багато мереж магазинів, що спеціалізуються на електроніці, меблях, напоях, тощо), то чому б не створити спеціалізованих магазинів тютюнових виробів? Думаю, що у майбутньому такі магазини будуть створені.

Іван Цебак, юрист, http://www.juryst.lviv.ua

Оценка материала:

5.00 / 2
Тотальна заборона: про що мовчить закон про заборону реклами тютюнових виробів 5.00 5 2
Кабінет директора / Юрисконсульт
27.09.2012 4981
Еще материалы раздела «Юрисконсульт»