<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Кабінет директора
Юрисконсульт
04.02.2013 14747

БТІти чи не БТІти: скільки часу займе нова процедура угод з нерухомістю

З першого дня 2013 року українців позбавили необхідності спілкування з БТІ. Для оформлення угод купівлі-продажу нерухомості достатньо звернутися до нотаріуса, який самостійно внесе необхідні дані до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, після чого покупець стане повноправним власником.

Майже кожен житель України хоч раз у житті стикався з необхідністю переоформлення права власності на нерухомість. Багато хто з нас успадковував квартиру, хтось ставав власником житла в новому мікрорайоні, хтось радів купівлі заміського будинку в мальовничому місці. При цьому в багатьох придбання квадратних метрів асоціюється із тривалою та клопіткою процедурою оформлення права власності. Із чергами в БТІ, які починаються біля дверей конкретного кабінету, а закінчуються поза будівлею. З кількома тижнями, а в окремих випадках і місяцями життя, витраченими на оформлення різних документів, які згодом дають право гордо йменувати себе власником.

Тепер про десять кіл оформлення права власності нерухомості в БТІ можна згадувати, як про страшний сон, оскільки з 1 січня 2013 року реєстрацію угод із нерухомістю здійснюють за спрощеною процедурою.

Донедавна людина, яка купувала квартиру або будинок, мала спочатку звернутися до нотаріуса для укладання договору купівлі-продажу (при цьому укладанню договору передує збирання продавцем пакета документів, необхідних для нотаріального посвідчення договору), після чого нотаріус засвідчував договір і реєстрував його в Державному реєстрі правочинів. Після цього покупець мав зареєструвати своє право власності в БТІ. Слід зазначити, що Україна залишалася чи не єдиною країною у Європі, де існувала така подвійна реєстрація.

З першого дня 2013 року українців позбавили необхідності спілкування з БТІ. Для оформлення угод купівлі-продажу нерухомості досить звернутися до нотаріуса, який самостійно внесе необхідні дані до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, після чого покупець стане повноправним власником.

За ідеальних умов оформити право власності на нерухомість можна буде протягом однієї години (але лише за умови, що об'єкт уже зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно). Раніше ця процедура займала не менш ніж тиждень.

1_ill

Михайло Ілляшев

Управляючий партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери»

Також зменшиться вартість оформлення угод із нерухомістю. Адже відповідно до нової процедури нотаріусові для оформлення права власності необхідні виписки із двох держреєстрів, а не трьох, як це відбувалося до 1 січня. Таким чином, розмір витрат на отримання витягів із реєстрів може знизитися відсотків на 30.

Але попри очевидні плюси нового порядку реєстрації прав власності, дехто сприймає його вороже. Більше того, вони впевнені, що тепер оформити право власності на квартиру або дачу буде складніше й дорожче.

Такі припущення громадян виникли не на порожньому місці. Цю інформацію масово поширювали особи, що працюють у сфері нерухомості або причетні до раніше чинної системи реєстрації прав, які хотіли спонукати людей переоформити право власності на нерухомість до нового року. Почасти це пов'язане і з тим, що дотепер не зовсім зрозуміла доля однієї з обов'язкових процедур при продажу нерухомості — технічної інвентаризації. Її скасування багатьох позбавляє можливості заробити.

Грають на руку БТІ й деякі нотаріуси, які заявляють, що в найближчі три-чотири місяці на ринку нерухомості буде колапс. Такі висловлювання навряд чи відповідають дійсності. Багато нотаріусів також хочуть отримати додаткову вигоду із ситуації, що склалася, завищуючи вартість своїх послуг. Також нотаріуси явно не хочуть брати на себе додаткову відповідальність, пов'язану з реєстрацією прав власності на нерухомість за новою процедурою.

Разом із тим, власникам нерухомості варто пам'ятати, що реєстрація прав торік не звільняє їх від необхідності реєстрації прав у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно в майбутньому за потреби здійснення угод із нерухомістю. «Термінова» реєстрація прав до нового року мала сенс лише якщо об'єкт нерухомості не був зареєстрований у діючому на той час Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Спрощена процедура реєстрації права власності має позитивно позначитися на ринку. За даними Міністерства юстиції, за І півріччя 2012 року нотаріуси засвідчили близько 177 тис. договорів купівлі-продажу квартир і житлових будинків, що на 2% більше від кількості угод за аналогічний період 2011 року. При цьому кожну десяту угоду було укладено у столиці України.

Також у першій половині 2012 року було нотаріально засвідчено 579 тис. договорів купівлі-продажу земельних ділянок. Приріст порівняно з аналогічним періодом минулого року становив 8,5%.

Але все ж таки, як і в кожної медалі, є інший бік. З нового року скасування обов'язкової процедури технічної інвентаризації об'єктів нерухомості, а простими словами, відсутність обов'язкової вимоги про проведення поточного огляду нерухомості перед відчуженням для виявлення незаконних перепланувань, може стати причиною зловживань. І, купуючи нові метри за спрощеною процедурою, можна не лише стати власником житла з незаконним переплануванням, а й придбати обов'язок погоджувати проведені попереднім власником поліпшення.

Оценка материала:

3.50 / 8
БТІти чи не БТІти: скільки часу займе нова процедура угод з нерухомістю 3.50 5 8
Кабінет директора / Юрисконсульт
04.02.2013 14747
Еще материалы раздела «Юрисконсульт»