<
НОВИНИ ДНЯ: Веніславський розповів, як запуск е-кабінету вплине на черги в ТЦК та проходження ВЛК  Як приготувати мариновані огірки за 3 хвилини: блогерка перевірила популярний рецепт  В Україну йде потепління, але в середу погода ще піднесе неприємний сюрприз  Як помолитися про захист військових: найсильніші молитви-обереги для воїнів  В Україні у середу переважно без опадів, подекуди заморозки  Де в Україні знову будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 15 травня  Експерт назвав два головні завдання, які стоять перед наступником Шойгувсі новини дня
Політика
Україна
12.02.2013 2967

Януковичу ще довіряють 15% населення

Надії на покращення в державі українці пов’язують тільки з посадою президента. Однак у відношенні Віктора Януковича такі очікування впали уже з 31 до 15%.

Про це відомий український соціолог Ірина Бекешкина сказала в прямому ефірі «Радіо Свобода».

«Найгірший показник очікувань громадян у нас був у 1998 році. Тоді 70% українців вважали, що ніякого покращення не буде, і лише 11% вірили, що все налагодиться. Пізніше показник песимізму знижувався, тому що покращувалась економіка. І аж раптом навесні 2005 року з’явився оптимізм. Очевидно, що він з’явився після президентських виборів. Оптимістів тоді було вже 40%, а песимістів 18%. А далі очікування знову не справджувались, і число оптимістів почало падати», - сказала І. Бекешкіна.

Соціолог зазначила, що подібно ситуація повторилась і у 2010 році. Тоді, після виборів президента, число тих, хто вважав, що покращення буде, становило 31%, а число песимістів - 26%. Однак, через два роки ситуація кардинально змінилась, і на сьогодні число песимістів по відношенню до країни - 51%, а оптимістів - тільки 15%.

«Як ми бачимо, рівень очікувань громадян напряму пов’язаний з президентськими виборами, - сказала на це Бекешніка. - Мовляв, прийде така людина, яка налагодить життя, і все перетворить на краще. А от, коли це не справджується, то рівень песимізму росте». Соціолог пов’язує це з ментальністю українців. «Це в нашій ментальності, якийсь такий патерналізм», - сказала вона.

На думку соціолога, щодо парламенту в українців немає подібних очікувань, оскільки вони не вважають парламент інстанцією, де вирішується щось важливе.

Оценка материала:

5.00 / 2
Януковичу ще довіряють 15% населення 5.00 5 2
Політика / Україна
12.02.2013 2967
Еще материалы раздела «Україна»