<
НОВИНИ ДНЯ: Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єр  ПАРЄ ухвалила сенсаційні рішення про Путіна, РПЦ та російські НПЗ  Україна отримає перші снаряди від чеської ініціативи пізніше, ніж очікувалося: нові терміни  Сніг не лише в Карпатах. Синоптик дала прогноз на 19 квітня в Україні  Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україноювсі новини дня
 Елена Злобина 10.07.2013 7586

Золотце моє: хто керує цінами на дорогоцінні метали

2013 рік може стати переломним у психології ставлення до золота, оскільки інвестори сьогодні активно страхуються від різного роду економічних ризиків, вкладаючи свої кошти в низку інших фінансових інструментів. Після 12-річного зростання на ринку дорогоцінних металів окреслилася корекція. Це цілком закономірно і мало статися, хочемо ми цього чи ні.

Всерйоз заговорили про ймовірний перелом тенденції зростання у квітні, коли тільки за чотири дні тройська унція золота знецінилася майже на $250. Це вельми шокувало інвесторів, оскільки до такого масштабного продажу металу ринок не був готовий. Основною причиною такого падіння став великий продаж золота страховими та інвестиційними фондами на тлі явних ознак уповільнення темпів зростання економіки Китаю — найбільшого споживача сировини.

Оскільки золото традиційно використовується як інструмент захисту від інфляційних ризиків, факт спаду у світовій економіці породжує більше побоювань щодо дефляції, ніж інфляції, що також негативно позначається на привабливості «золотих» вкладень.

Нещодавно, в 2011 році, ціни на золото встановили рекордні максимуми, майже досягши позначки у $2000 за унцію (максимум $1923,7) на тлі м’якої грошово-кредитної політики ФРС, тоді як у 2000 році унція золота коштувала приблизно $250. Тоді багато інвесторів побоювалися, що мільярди доларів, яким судилося допомогти стабілізувати ситуацію після кредитної кризи 2008 року, можуть спровокувати зростання інфляції.

Та помірне відновлення економіки США й ослаблення побоювань щодо проблем суверенного боргу в Європі поряд зі зростанням фондових ринків посилили привабливість ризикованих активів на шкоду золоту. Що стосується ринків акцій, то необхідно зауважити: переведення грошей із золота в акції призвело до того, що ключовий американський фондовий індекс Dow Jones Industrial, починаючи з березня і до середини червня, регулярно оновлював багаторічні піки, у той час як золото з початку року подешевшало на 28%.

Дежавю

Інвестори почали нервово реагувати на будь-які більш-менш важливі макроекономічні новини, намагаючись продавати метал при підході до вигіднішої ціни. На початку червня детонатором масового збуту металу виступив Федеральний резерв США (ФРС), який не побоявся озвучити те, що багато хто боявся почути: регулятор готовий піти на поступове згортання програми кількісного пом’якшення (т. зв. QE) вже цього року, якщо економічні показники продовжать поліпшуватися.

Опитування, проведене інформаційним агентством Bloomberg після засідання ФРС, показало, що наразі аналітики в середньому очікують, що Федеральний резерв почне скорочення програми кількісного пом’якшення у вересні шляхом зниження обсягу покупок на $20 млрд щомісяця — до $65 млрд. Повністю цей процес завершиться в червні 2014 року, вважають експерти.

Топ-5 країн за розмірами

золотого резерву, т


17_ua_090713

Доволі важливою стала також заява головного банкіра США про те, що рівень безробіття у 6,5% залишається основним орієнтиром. Попри поліпшення ситуації на ринку праці, 14 членів Федерального комітету з операцій на відкритому ринку очікують першого підвищення ключової відсоткової ставки не раніше 2015 року. Прогнозується падіння рівня безробіття з нинішніх 7,6% до 6,5%–6,8% у 2014 році, а вже в 2015 році, на думку експертів, показник може знизитися під позначку 6%.

Коментарі голови ФРС Бена Бернанке спровокували блискавичну реакцію на світових фінансових ринках: фондові ринки впали, долар помітно зріс у ціні проти основних світових валют, підірвавши позиції сировинних товарів, включаючи дорогоцінні метали і, власне, золото.

Правила гри змінюються

Вартість золота на торгах у Нью-Йорку 28 червня впала до мінімального рівня за 34 місяці і може завершити другий квартал 2013 року рекордним зниженням, повідомляє агентство Bloomberg. У ході торгів ціна дорогоцінного металу опускалася до $1179,4 за унцію, що є мінімумом із серпня 2010 року. Додатковий тиск на котирування вчинило й повідомлення про те, що Чиказька товарна біржа CME Group Inc. вкотре посилила правила торгівлі дорогоцінними металами. Нагадаємо, що 17 квітня, в результаті вищеописаного обвалу цін на золото, біржа CME Group Inc. збільшила обов’язкові нормативи наявності коштів на депозитах.

Згідно із квітневою поправкою, при здійсненні операцій із золотом залишок коштів на депозиті трейдера мав становити не менш ніж 19% вартості виставленого лота. Для операцій із іншими дорогоцінними металами обов’язковий залишок коштів має становити не менш ніж 18% для срібла, не менш ніж 19% для платини і не менш ніж 14% для паладію. Цих заходів було вжито з метою уникнути надалі різких цінових коливань на біржових майданчиках COMEX і NYMEX.

Запаси золота худнуть

Американський мільярдер та інвестор Джордж Сорос на початку квітня заявив, що золото «більше не є тихою гаванню для інвесторів». Його інвестиційний фонд Soros Fund Management наприкінці березня на 12% скоротив свої вкладення в золото. Інші фонди також не забарилися.

Відплив інвестицій із золотих ETР-фондів цього року вже сягнув 525.9 т, що еквівалентно 20% світового видобутку. На думку аналітиків Societe Generale, у 2013 році інвестори можуть продати ще 285 тонн дорогоцінного металу. Активи найбільшого ETP-фонду SPDR вперше з лютого 2009 року впали до рівнів нижче 1000 т.

Інвестфонд Сороса наприкінці березня на 12% скоротив свої вкладення в золото

Що стосується золотих запасів країн, за даними Світової Золотої Ради (World Gold Council), зараз на балансах центробанків перебуває 31 694 т дорогоцінного металу, або п’ята частина сумарного видобутого обсягу. Квітневий обвал знецінив сукупні резерви центробанків щонайменше на $560 млрд. Золоті резерви України в березні становили 1,16 млн тройських унцій золота — це близько 7,5% загального обсягу резервів, які оцінювалися до здешевлення дорогоцінного металу у $24,729 млрд. Таким чином, здешевлення становило близько $200 млн.

За оцінками Міжнародного валютного фонду, сама лише Росія за останнє десятиліття закупила 570 т золота, що на 25% більше, ніж Китай. Але в низці європейських країн тренд був іншим. Швейцарія за той самий період продала 877 тонн; Франція — майже 590 тонн; більш ніж по 200 тонн — Нідерланди, Іспанія, Португалія. Причини в усіх країн були свої.

На сьогодні лідером у таблиці «золотих» країн є США, потім Німеччина, Італія, Франція і Китай. Росія посідає 7 місце з обсягом у 976,9 тонн, а Україна на 1 травня перебувала на 51 місці з обсягами в 36,1 тонну золота, і це при тому, що ще в березні наша країна займала 50 місце.

Повстане з попелу

Попри домінування песимістичних настроїв на світовому ринку золота, ставити хрест на ньому поки що зарано. Покращення у світовій економіці зараз є радше масовою ілюзією, ніж дійсністю. Картина, яку малюють макроекономічні показники, досить туманна, оскільки позитивна динаміка в економіці має спостерігатися не місяць і не два, а хоча б три-чотири квартали.

Цікавим був виступ управляючого ФРБ Сент-Луїса Джеймса Булларда, який заявив, що рішення ФРС озвучити плани щодо згортання програми кількісного пом’якшення було щонайменше передчасним. На його думку, регулятору варто дочекатися «переконливіших» ознак економічного зростання та інфляційних показників.

Тим часом, аналітики здебільшого вважають, що до кінця поточного року ціни на золото продовжать знижуватися. Експерти Societe Generale середньою ціною за унцію золота називають $1200, а аналітики Credit Suisse вважають, що в річній перспективі жовтий метал коштуватиме $1100 за унцію. Та золото, попри поточний спад, залишається мірилом і гарантом добробуту людства.

Оценка материала:

5.00 / 1
Золотце моє: хто керує цінами на дорогоцінні метали 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
 Елена Злобина 10.07.2013 7586
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»