НОВИНИ ДНЯ: У президентських перегонах між Трампом та Гарріс немає явного лідера, - соцопитування  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вересня  Україні у вівторок прогнозують від 4° до 27° тепла  Якою буде погода в Україні 23 вересня: синоптикиня потішила прогнозомвсі новини дня
Бізнес
Економіка
16.08.2013 1020

Росія порушила умови СОТ - Т. Чорновіл

Колишній народний депутат України Тарас Чорновіл вважає, що у діях щодо України Росія порушила статут СОТ.

На його думку, наразі перші особи України мають на офіційному рівні заявити, що блокування експорту товарів з боку Російської Федерації є торгівельною війною.

 "Треба спочатку, щоб перші особи держави закцентували й оголосили фразу, що вони розцінюють ці події як торгівельну війну. Заяви президента, прем'єр-міністра або першого віце-прем'єра, міністра закордонних справ є заявами, які носять статус міжнародного документу. І пряма відповідальність за погіршення торгівельно-економічних та політичних відносин між Україною і Росією в даному випадку повністю лягає на російську сторону. В іншому випадку, доки керівники уряду чи Президент України не зроблять відповідної заяви, це означатиме, що ми, в принципі, миримося з цим", - зазначив політик.

Т.Чорновіл наголосив, що краще, коли подібні заяви робляться від імені прем'єр-міністра чи когось з віце-прем'єрів, оскільки вони носять особливо знаковий юридичний характер.

"Це є правовий документ, а не просто висловлювання своєї якоїсь політичної позиції. Це перше, що має бути здійснено", - сказав він.

Також, за словами політика, Росія вступила до СОТ і взяла на себе певні зобов'язання, які передбачають безперешкодний рух товарів і послуг. І одним з пунктів прописано недопустимість використання санітарних, фітосанітарних, ветеринарних інших норм для умисного утруднення пересування товарів і послуг.

"В даному випадку є пряме і дуже грубе порушення статуту СОТ. Вже тоді, коли відбулися подібні події, треба було інформувати Україні російську сторону, що ми будемо подавати звернення до керівництва СОТ з вимогою стати арбітром у даній справі. І у випадку невиправлення ситуації застосовувати санкції щодо російської сторони", - сказав він.

Експерт вважає, що Україна мала б звернутися також і до СНД, адже країна підписала угоду про зону вільної торгівлі в межах СНД.

"І вже потрібно було негайно подавати подання в арбітражний суд СНД. Звичайно, з цього мало було б толку, бо суд розміщений у Санкт-Петербурзі і діє відповідно до міжнародних норм за законодавством цієї країни, де він базується, як Стокгольмський арбітраж діє на основі шведського законодавства", - уточнив експерт.

Він нагадав, що Росія має звичку застосовувати не оголошені санкції до країн, але якщо починається будь-який відпір на юридичному рівні автоматично санкції згортаються.

За повідомленням УНН.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Росія порушила умови СОТ - Т. Чорновіл 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
16.08.2013 1020
Еще материалы раздела «Економіка»