<
НОВИНИ ДНЯ: Опади та до + 25°С: прогноз погоди по Київщині на 16 червня  Наступ чи оборона: що українці думають про стратегію у війні з Росією  Більше сонця та до +33°C: прогноз погоди в Україні на тиждень із 17 червня  У неділю дощу не прогнозують лише на заході України  На вихідних погода в Україні почне змінюватися   На вихідних в Україні дощитиме майже в усіх областях  Перед вихідними в Україні знову задощить, - прогнозвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
10.11.2013 13:00 4446

Кримінальні справи порушено проти 718 українських лікарів

За 9 місяців 2013 року проти 718 українських лікарів порушено кримінальні справи.  

Про це на запит «Тижня» повідомили у Міністерстві внутрішніх справ.

Найбільше проваджень – 632 – було відкрито за статтею 140 КК України «неналежне виконання професійних обов'язків», що передбачає невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого.

Тим часом проти 64 лікарів порушили справи за статтею 139 – «ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником, який зобов'язаний, згідно з установленими правилами, надати таку допомогу, якщо йому завідомо відомо, що це може мати тяжкі наслідки для хворого» або ж те саме діяння, якщо воно спричинило смерть хворого.

13 медичних працівників притягли до кримінальної відповідальності за «незаконну лікувальну діяльність» (стаття 138 КК України).

Ще на 9 медпрацівників відкрили справи за статтею 143 «порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини» або «вилучення у людини шляхом примушування або обману її органів або тканин з метою їх трансплантації».

Тим часом жодного лікаря не було притягнуто до відповідальності за порушення прав пацієнта (ст.141), незаконне проведення дослідів над людиною (ст. 142) і насильницьке донорство (ст.144).

Як повідомлялось, станом на липень цього року було відкрито 45 кримінальних проваджень за фактами смерті пацієнтів через халатність лікарів.

За словами президента Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктора Сердюка, смертність із медичних причин, тобто з таких, які цілком піддаються лікуванню, в Україні одна з найвищих у світі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Кримінальні справи порушено проти 718 українських лікарів 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
10.11.2013 13:00 4446
Еще материалы раздела «Суспільство»