<
НОВИНИ ДНЯ: Коли День вишиванки 2024: дата, традиції і цікаві факти  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  У Зеленського про обмеження для чоловіків за кордоном: дистанційних документів не буде  Вівсяно-картопляні котлети: рецепт пісної страви  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Кулеба: повернення військовозобов'язаних до України є питанням справедливості  Соціологи оцінили рівень готовність українців до мобілізаціївсі новини дня
Політика
Україна
26.03.2014 3291

«Велика сімка» підтримала Україну та засудила дії РФ

Країни G7 в Гаазі прийняли декларацію, в якій підтримали суверенітет і територіальну цілісність України і пригрозили Росії серйозними наслідками в разі нагнітання ситуації.

«Ми, лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів, президент Ради ЄС і президент Єврокомісії зустрілися в Гаазі, щоб знову підтвердити нашу підтримку суверенітету України, її територіальної цілісності та незалежності», - йдеться у Гаазькій декларації G7.

У документі наголошується, що міжнародне право забороняє заволодіння частиною або всією територією іншої держави «через примус або силу».

Також «сімка» засудила референдум, проведений у Криму із порушенням Конституції України.

«Ми також рішуче засуджуємо незаконну спробу Росії анексувати Крим в порушення норм міжнародного права і положень конкретних міжнародних зобов'язань. Ми цього не визнаємо», - завили лідери країн.

У зв'язку з цим вони знову нагадали, що дії Росії «матимуть серйозні наслідки».

«Це явне порушення міжнародного права є серйозним викликом верховенству права в усьому світі і має бути занепокоєнностю для всіх країн. У відповідь на порушення Росією українського суверенітету і територіальної цілісності, і для демонстрації нашої рішучості відповісти на ці незаконні дії, індивідуально і колективно, ми ввели різноманітні санкції проти Росії відносно відповідальних осіб і організацій. Ми як і раніше готові активізувати дії, в тому числі секторальні скоординовані санкцій, які чинитумуть все більш істотний вплив на російську економіку, якщо Росія продовжуватиме нагнітати ситуацію», - стверджують лідери G7.

Також лідери G7 нагадали Росії про її міжнародні зобов'язання, включаючи обов'язки щодо світової економіки.

«Росія повинна зробити чіткий вибір. Дипломатичні засоби для деескалації ситуації залишаються відкритими, і ми закликаємо уряд Росії їх використовувати. Росія повинна поважати територіальну цілісність і суверенітет України, повинна почати переговори з українським урядом і скористатися запропонованими міжнародними посередниками та моніторингом, щоб вирішувати будь-які законні заклопотаності», - йдеться в декларації.

Водночас, «сімка» позитивно оцінила підтримку Російською Федерацією спеціальної моніторингової місії в Україні, назвавши його «кроком у правильному напрямку».

«Ми з нетерпінням чекаємо початку розгортання місії в цілях сприяння діалогу, зниження напруженості і сприянню нормалізації ситуації. Ми закликаємо всі сторони гарантувати безпечний і надійний доступ на всій території України, щоб члени моніторингової місії могли виконати свій мандат», - підкреслюється в документі.

Лідери G7 констатують, що зібралися разом з причини «загальних переконань і загальної відповідальності».

«Дії Росії в останні тижні не узгоджуються з ними. У цих умовах ми не братимемо участі в запланованому саміті в Сочі. Ми припиняємо нашу участь в G8, поки Росія не змінить свій курс, і навколишнє оточення відповідатиме конструктивному діалогу G8», - підтвердили раніше озвучене рішення лідери країн-учасниць.

Разом із тим, вони заявили про намір продовжити зустріч у форматі G7, в червні 2014 року в Брюсселі для обговорення широкої порядку денного.

«Ми також проконсультували наших міністрів закордонних справ не бути присутнім на зустрічі в квітні в Москві. Крім того, ми вирішили, що міністри енергетики G7 зустрінуться для обговорення шляхів зміцнення нашої колективної енергетичної безпеки», - повідомили про прийняте рішення лідери G7.

«У той же час ми тверді у нашій підтримці народу України, який прагне до відновлення єдності, демократії, політичної стабільності та економічного процвітання для своєї країни. Ми висловлюємо вдячність українському уряду в реалізації амбітної програми реформ і будемо сприяти її реалізації, оскільки Україна прагне почати нову главу у своїй історії, засновану на широкій конституційній реформі, вільних і справедливих президентських виборах, заохочення прав людини та поваги національних меншин», - наголошується в декларації.

Крім того, в документі окремо виписаний пункт щодо матеріально-фінансової допомоги Україні .

«Міжнародний Валютний фонд відіграє центральну роль у міжнародних зусиллях з надання підтримки українських реформ, ослабленої української економіки і кращої інтеграції країни з ринковою економікою у багатосторонню систему. Ми рішуче підтримуємо роботу МВФ з українською владою і закликаємо до її якнайшвидшого завершення. Підтримка МВФ буде мати вирішальне значення для додаткової допомоги Світового банку, інших міжнародних фінансових установ, ЄС і двосторонніх джерел. Ми як і раніше єдині у своїй рішучості скоординовано надавати більшу фінансову підтримку Україні», - запевнили лідери G7.

Оценка материала:

5.00 / 2
«Велика сімка» підтримала Україну та засудила дії РФ 5.00 5 2
Політика / Україна
26.03.2014 3291
Еще материалы раздела «Україна»