<
НОВИНИ ДНЯ: Робота у ЗСУ: які вакансії найпопулярніші та скільки платять  Лосось у вершковому соусі під сиром: рецепт ситної і швидкої страви на вечерю  Вчені визначили, коли на Землі пройшов перший дощ  У Росії оголосили "законною ціллю" F-16 для України за її межами: деталі  Коли і чим закінчиться війна в Україні та що буде далі: прогнози експертів та військових  Панський дерун з куркою та грибами: рецепт неймовірно ситної української страви  Чому Івана Купала та Різдво Івана Хрестителя святкують в один день: що треба знати православнимвсі новини дня
Бізнес
Економіка
12.04.2014 2055

НБУ зробив правильний крок до вільного курсоутворення - експерт

При обмінному курсі 13 UAH/USD торговий дефіцит зникає і з’являється профіцит близько $7 млрд.

Це означає, що валюта вже не витікає з ринку, а навпаки - приходить. І це за умов, що Росія продовжує блокаду українських товарів, а з ринками ЄС поки що торгівля не має.

«За тиждень-другий валютний курс полетить вниз так само швидко, як останні дні йшов вверх, - запевняє Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна. - Зараз усі, у кого на підході валюта на міжбанк попросили своїх контрагентів притормозити і чекають, поки імпортери і населення почнуть битись в істериці і будуть готові віддавати все, що у них є за один єдиний долар США. Цей момент настане – колись імпортер зрозуміє, що по такій ціні він свій товар нікому не продасть. І тоді на ринок нарешті вийдуть експортери і навипередки почнуть продавати валюту, щоб скористатись моментом. Де закінчить гривня після цього «заходу»? Думаю, що навіть нижче ніж 10 UAH/USD. При таких смішних обсягав торгів на міжбанку ($300 млн в день, коли рік тому був $1,2 млрд на день), продаж додаткових $20 млн може обвалити ринок в будь-який момент».

Експерт звертає увагу, що правила гри на валютному ринку з лютого 2014 року змінились кардинально. «Все, що ми знали про гривню, долар, євро і їх динаміку – можна забути. НБУ зробив правильний крок до вільного курсоутворення, а тепер ще нам треба переробити свою свідомість, щоб сприймати долар не як інструмент збагачення чи стабільності, а просто як валюту іншої держави, яка може як дорожчати, так і дешевшати».

Дмитро Боярчук не радить купувати долар ані по 13 UAH/USD, ані по 12 UAH/USD. «Він того точно не вартує. Мій прогноз 10 UAH/USD до кінця року», - написав він у себе на сторінці у Фейсбук.

Оценка материала:

5.00 / 2
НБУ зробив правильний крок до вільного курсоутворення - експерт 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
12.04.2014 2055
Еще материалы раздела «Економіка»