НОВИНИ ДНЯ: У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloombergвсі новини дня
Прес-релізи
Інше
10.06.2014 432

Хворі українці можуть померти через затримку тендерів на закупівлю ліків

Міністерство охорони здоров'я України досі не оголосило проведення тендерів на закупівлю ліків за державний кошт для лікування смертельних хвороб. Тендери мали відбутися ще у квітні-травні, але на початку червня їх ще навіть не оголошено.

«Це призведе до того, що тисячі хворих  на ВІЛ, гемофілію, фенілкетонурію, муковісцидоз та з таким страшним діагнозом, як онкологія, не отримають ліки своєчасно та змушені будуть перервати терапію. У багатьох випадках це загрожує погіршенням стану здоров'я та навіть смертю пацієнтів. Крім того, все попереднє лікування таких хворих, яке здійснювалось за державні кошти, буде неефективним та марним», – йдеться в заяві пацієнтських та громадських організацій на ім'я міністра охорони здоров'я О.Мусія.

У зверненні пацієнти України вимагають не пізніше поточного тижня оголосити тендери на закупівлю життєво-необхідних препаратів, а саме – 10 червня. В іншому випадку, вже в вересні, зазначається в листі, через переривання та нестачу ліків, Україну чекатимуть тисячі смертей та каліцтв.

«Кожного року Міністерство охорони здоров’я наступає на ті самі граблі, затягуючи оголошення тендерів на закупівлю препаратів, – стверджує Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ «Пацієнти України». – Зазвичай це пояснювалося розбудовою корупційних схем та внутрішніми домовленостями, на які потрібен був час. Але навіть минулого року, за роботи таких корумпованих чиновників, як пані Богатирьова, тендери МОЗ було оголошено у лютому. Зараз нам не зрозуміло, в чому полягає затримка, але застерігаємо пана Міністра, що запізнення в оголошені тендерів наражає пацієнтів на серйозну загрозу. Ми розуміємо, що новій команді необхідний час для зміни системи та звільнення корупціонерів, але хворі не можуть чекати, тому ми закликаємо пана Мусія негайно оголосити тендери та розпочати процедуру закупівель», – додала Ольга.

У заяві зокрема йдеться, що спільнота пацієнтів ініціювала переговори між фармацевтичними компаніями та Міністерством охорони здоров’я щодо закупівлі у цьому році препаратів за зниженими цінами.  З боку фармацевтичного сектору є висока вірогідність здійснити гуманітарний крок і надати безкоштовні препарати, що дозволить забезпечити потреби пацієнтів України у лікуванні, незважаючи на економічну кризу та девальвацію гривні.

«Навіть беручи до уваги кадрові зміни у Міністерстві охорони здоров’я, складну політичну ситуацію в державі, ми вважаємо, що першочерговим завданням для Міністерства повинно стати оголошення тендерів у найкоротші терміни. З огляду на це, ми просимо Вас, пане Міністре та Перший заступнику Міністра, вжити невідкладних заходів, щоб тендери на закупівлю препаратів було оголошено не пізніше 10 червня 2014 року.», – підкреслено в поширеній БФ «Пацієнти України» заяві.

Звернення підписав 21 представник пацієнтських та громадських організацій.

Оценка материала:

5.00 / 1
Хворі українці можуть померти через затримку тендерів на закупівлю ліків 5.00 5 1
Прес-релізи / Інше
10.06.2014 432
Еще материалы раздела «Інше»