НОВИНИ ДНЯ: Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березнявсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
19.03.2021   Донбас, Україна   УНІАН

Як живе Нью-Йорк на Донеччині

Величезний банер з написом "Нью-Йорк" висить над входом в ратушу, а в однойменній пекарні продають каву і круасани. Але замість галасливого горизонту Манхеттену в цьому місті домінують старий завод з виробництва фенолу та житлові будинки комуністичної епохи, а з одного боку він порізаний траншеями, виритими на пустельних вулицях. Новгородське, що раніше називалося Нью-Йорком, знаходиться на передньому краї війни України з підтримуваними Росією сепаратистами на сході Донбасу.
Населений пункт був перейменований в 1951 році під час холодної війни. Тепер деякі місцеві жителі проводять кампанію за те, щоб повернути історичну назву назад, і парламент може проголосувати з цього питання вже цього тижня, пише Reuters.
"Нині територія міста не охороняється", - сказав голова місцевої ради Микола Ленко, додавши, що з початку війни п'ять жителів були вбиті. "Ми сподіваємося, що ми налагодимо контакти з Йорком у Німеччині та Нью-Йорком у Сполучених Штатах", - додав він.
Хоча точне походження старої назви міста невідомо, німецькі іммігранти - послідовники менонітської церкви - оселилися на території нинішньої України приблизно на рубежі XIX століття на запрошення російської імператриці Катерини Великої. Їх нащадки були депортовані після вторгнення нацистської Німеччини в Радянський Союз в 1941 році. Деякі з їхніх сімей раніше відвідували Новгородське, але це припинилося, коли у 2014 році спалахнули бойові дії. Тепер солдати, що стоять на блокпостах всього в одному кілометрі від ліній сепаратистів, патрулюють окопи на його околицях, де понад 100 будинків були пошкоджені в результаті обстрілів.
Німецька колонія Нью-Йорк на правому березі річки Кривий Торець була заснована в 1892 році поруч з колишнім зимівником запорізьких козаків Кальміуської паланки, що існував у XVIII столітті. Засновниками колонії були меноніти, що переселилися з хортицьких колоній, частина населення була лютеранами. Колись промислове містечко занепало після Першої світової війни. Після встановлення Радянської влади жителі селища були вигнані в Амурську область РФ, де заснували однойменне поселення, нині ліквідоване, а селище в Україні було заселене новими жителями інших національностей. Статус селища міського типу Нью-Йорк отримав у 1938 році.
У зв'язку з початком "холодної війни" Указом Президії Верховної Ради УРСР від 19 жовтня 1951 року селище було перейменоване на Новгородське. Секретар міської ради Тетяна Краско розповіла агентству, що Новгородське було перейменовано, тому що "громадяни Радянського Союзу вважали, що назва Нью-Йорк є ознакою капіталізму".
Нещодавно Верховну Раду внесли проект постанови про перейменування смт Новгородське Бахмутського району Донецької області в Нью-Йорк. У пояснювальній записці до проекту постанови зазначено, що перейменування смт Новгородське ініційоване його жителями з метою повернення населеному пункту його історичної назви.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
Верховная Рада, оккупация, общество, сборная Украины, #Євромайдан, авиация, туризм, марш, зима, фотография, Зеленский, медицина, передовая, Війна, мода, ВСУ, женщины, протесты, город, фотоподборки, история, Путин, корабли, музыка, Бахмут, экология, показы, пожары, коронавирус, Майдан, пейзажи, карантин, столкновения, митинги, Шахтер, пандемия, Новый Год, терроризм, Нацгвардия, выборы, Одесса, Киевщина, мир, Донбасс, культура, ВМС, традиции, футбол, полиция, тест-драйв, юмор, автомобили, Россия, суд, праздники, Крым, природа, церковь, визиты, дизайн, Порошенко, учения, Львів, путешествия, ЗСУ, самолеты, технологии, США, обстрелы, соревнования, фотопроект, Китай, акции, стихийные бедствия, политика, фотоконкурсы, живопись, портрет, ДСНС, искусство, солдат, война, фестивали, пляжи, спорт, Динамо, люди, животные, Дмитрий Дятлов, архитектура, НАТО, уикенд, выставки, Польша, Александр Зубко, Сергей Смоленцев, Киев, военная техника, Карпаты, дети

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36