НОВИНИ ДНЯ: Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижнявсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
12.05.2021   Ізраїль   BBC, Радіо Свобода, Associated Press, Reuters, Getty Images

Ракети, авіаудари та надзвичайний стан. Конфлікт між Ізраїлем і палестинцями наростає

Палестинці випустили сотні ракет вглиб Ізраїлю, тоді як Ізраїль завдав важких авіаударів по Газі. Щонайменше 40 людей загинули внаслідок найбільших зіткнень за останні роки. Бойові дії між Ізраїлем та ХАМАСом були спричинені зіткненнями між палестинцями та ізраїльською поліцією у священному комплексі на вершині пагорба у Східному Єрусалимі. Місце шанують і мусульмани, які називають його Харам аль-Шаріф (Благородне святилище), і євреї, для яких воно відоме як Храмова гора.
ХАМАС вимагав від Ізраїлю вивести поліцію звідти та з сусіднього, переважно арабського району Шейх Джарра. ХАМАС запустив ракети, коли його ультиматум залишився без уваги. Гнів палестинців наростав протягом кількох тижнів після напруження у Східному Єрусалимі й через зіткнення на початку священного для мусульман місяця Рамадан у середині квітня.
Палестинські бойовики заявили, що випустили сотні ракет по Тель-Авіву після того, як у вівторок Ізраїль зніс вежу в секторі Газа. Ізраїльські військові заявляють, що їхньою метою були бойовики у секторі - через ракетні обстріли Єрусалиму та інших районів. Після дводенних бойових дій ракетні обстріли з боку палестинських бойовиків та авіаудари з боку ізраїльських військових тривали в середу вранці. Ізраїльські військові заявили, що завдали удару по "кількох важливих терористичних цілях" у секторі Газа у відповідь на сотні ракет. Удари були найбільшими з 2014 року.
Багатоповерхова будівля, будинки та офіси, якими користуються лідери палестинських бойовиків у секторі, були серед об'єктів ураження винищувачів, заявили військові Ізраїлю.
Тим часом палестинські угруповання бойовиків продовжували обстрілювати ракетами. У містах-цілях, серед яких Тель-Авів, Ашкелон, Модїін та Беер-Шева, не стихали сирени, які попереджали про повітряні нальоти.
Ізраїль оголосив надзвичайний стан у місті Лод. Ізраїльські ЗМІ повідомляють, що синагоги та кілька підприємств підпалені, в той час, як інформаційне агентство Reuters повідомляє, що євреї закидали камінням автомобіль, яким керував арабський житель. У ніч на вівторок прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху оголосив в Лоді надзвичайний стан. Залучили також ізраїльську прикордонну поліцію із Західного берега. Times of Israel повідомляє, що це перший випадок використання урядом надзвичайних заходів щодо арабської громади з 1966 року.
"Весь Ізраїль повинен знати, це повна втрата контролю, - сказав мер Лода Яїр Ревіво, якого цитує видання Times of Israel. - У Лоді розгорілася громадянська війна".
Заворушення відбулися також в інших містах з численним населенням ізраїльських арабів, а також у Східному Єрусалимі та на Західному березі.
Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив, що ізраїльські удари були "лише початком". "Терористичні організації зазнали сильних ударів, і вони будуть надалі зазнавати ударів через їхнє рішення вдарити по Ізраїлю, - сказав він. - Ми повернемо мир і спокій на довгострокову перспективу".
Лідер ХАМАС Ісмаїл Ганія заявив, що група "готова", якщо Ізраїль піде на ескалацію. "Якщо Ізраїль хоче ескалації, ми готові до цього, і якщо він хоче зупинитися, ми також готові, - сказав він у телезверненні. - Існує новий баланс сил".
Міжнародна спільнота закликала обидві сторони припинити ескалацію. Спеціальний координатор ООН з питань мирного процесу на Близькому Сході Тор Веннесленд заявив, що учасники "нарощують ескалацію у бік повномасштабної війни". США засудили ці ракетні обстріли як "неприйнятну ескалацію" й закликали до спокою обидві сторони – і палестинців, і Ізраїль. МЗС України зазначило, що визнає "право Ізраїлю на самооборону", але водночас закликало всі сторони конфлікту утриматися під подальшого насильства.
Наразі щонайменше 35 палестинців, у тому числі 10 дітей, та п'ять ізраїльтян були вбиті внаслідок насильства, повідомляють представники охорони здоров'я.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
праздники, искусство, Дмитрий Дятлов, Путин, митинги, Донбасс, зима, протесты, акции, мир, туризм, культура, общество, передовая, суд, Верховная Рада, фотоподборки, марш, пляжи, история, Польша, визиты, Новый Год, пейзажи, ВМС, женщины, фотоконкурсы, фотография, выставки, солдат, Нацгвардия, военная техника, Сергей Смоленцев, церковь, мода, технологии, терроризм, Одесса, пандемия, Шахтер, столкновения, музыка, ДСНС, корабли, соревнования, карантин, парады, #Євромайдан, пожары, Китай, США, город, политика, обстрелы, природа, стихийные бедствия, Крым, коронавирус, юмор, автомобили, фотопроект, экология, футбол, Динамо, архитектура, показы, учения, медицина, Россия, Війна, портрет, оккупация, Львів, уикенд, люди, ВСУ, полиция, Киевщина, дизайн, спорт, самолеты, Майдан, война, ЗСУ, живопись, путешествия, фестивали, Александр Зубко, Карпаты, животные, НАТО, дети, Порошенко, выборы, Киев, традиции, Бахмут, авиация, Зеленский, сборная Украины

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36