НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
30.09.2021   Косово, Сербія   BBC, Радіо Свобода, Associated Press, Reuters, AFP

Напруга зростає: прикордонне протистояння між Косовом і Сербією

Два пункти перетину кордону між Косовом і Сербією були заблоковані місцевими сербами, через те, що влада Косова 20 вересня зажадала від всіх водіїв із Сербії, які в'їжджають до Косова, використання тимчасових роздрукованих реєстраційних документів, дійсних протягом 60 днів.
Влада Косова заявляє, що діє у відповідь на заходи, що були запроваджені Сербією проти водіїв із Косова у 2008 року, коли Косово проголосила незалежність від Сербії. Белград досі не визнає незалежність Косова та її права чинити офіційні дії, такі як реєстрація автомобілів. 27 вересня прем'єр-міністр Косова Альбін Курті повторив пропозицію обом країнам скасувати правило тимчасових номерних знаків. Він також заявив, що відкритий для переговорів у Брюсселі, але Белград відмовляється їх проводити.
Тим часом миротворчі сили KFOR під керівництвом НАТО в Косові посилили патрулювання кордону, а Сербія провела військові маневри біля кордону і на знак протесту запустила військові літаки над переходами. Президент Сербії Александар Вучич попередив НАТО, що Сербія втрутиться у дії Косова, якщо там сербам буде загрожувати серйозна небезпека з боку етнічного албанської більшості.
НАТО очолює миротворчі сили KFOR,  до складу яких входить близько 4000 військовослужбовців із 28 країні з 1999 року, після того, як 78-денне бомбардування, проведене військовим альянсом, поклало край війні, в результаті якої загинуло більше 10 000 людей. KFOR підтримується ООН, Європейським союзом та іншими міжнародними організаціями. Його мета – запобігти збереженню напруженості між етнічними албанцями і сербами.
Декларацію незалежності Косова підтримують США, Велика Британія і більшість держав-членів ЄС, але її членство в Організації Об'єднаних Націй заблоковане Росією, традиційним союзником Сербії. ЄС, НАТО і США закликали Косово і Сербію негайно проявити стриманість і утримуватися від односторонніх дій. 26 вересня міністр оборони Сербії Небойша Стефанович відвідав війська на двох військових базах неподалік від кордону з Косовом у супроводі посла Росії в Сербії.
Конфронтація вже переросла в насильство: за даними поліції, 25 вересня було скоєно напад на пункт реєстрації транспортних засобів та ще одну будівлю Міністерства внутрішніх справ на півночі Косова.

Косовські спеціальні поліцейські підрозділи патрулюють біля прикордонного переходу між Косовом і Сербією, КПП «Ярина», 28 вересня

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
самолеты, визиты, акции, выборы, Китай, суд, Сергей Смоленцев, Новый Год, культура, фотоконкурсы, стихийные бедствия, Бахмут, передовая, автомобили, Александр Зубко, юмор, уикенд, НАТО, зима, искусство, Одесса, медицина, марш, выставки, портрет, фотоподборки, мир, архитектура, женщины, ДСНС, Киевщина, животные, люди, традиции, фестивали, война, Верховная Рада, Польша, Нацгвардия, авиация, учения, пляжи, Шахтер, Майдан, живопись, музыка, ВМС, город, Львів, #Євромайдан, пожары, Динамо, солдат, пейзажи, Крым, Донбасс, корабли, соревнования, Путин, ВСУ, Киев, сборная Украины, США, терроризм, парады, митинги, карантин, туризм, Порошенко, Дмитрий Дятлов, экология, мода, природа, путешествия, общество, дизайн, фотография, пандемия, спорт, футбол, военная техника, церковь, фотопроект, коронавирус, история, политика, оккупация, дети, тест-драйв, полиция, протесты, обстрелы, Россия, Карпаты, ЗСУ, Війна, технологии, праздники, столкновения, Зеленский

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36