НОВИНИ ДНЯ: Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує  Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьманивсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
13.06.2022   Україна   Укрінформ, Суспільне,
12094 Метки:  война, школа, выпускной.

Прощання з дитинством: випускні альбоми на руїнах і вальс-присвята

В українських школах закінчився навчальний рік. Випускники вирішили, що війна, яка зруйнувала їхні навчальні заклади, не переможе мрії, й закарбували цю сторінку свого життя на світлинах і відео. Так з’явилися випускні фотоальбоми на тлі руйнувань. Прощальні шкільні вальси станцювали на тлі знищених шкіл, пишні сукні, які купували на випускні вечори, довелося вдягнути на руїни, замість святкувань влаштували флешмоби.
Серед цьогорічних випускників багато тих, хто попрощалися зі своїми школами назавжди. Принаймні в тому вигляді навчальних закладів, до якого звикли. Адже 111 закладів загальної середньої освіти, за даними Міністерства освіти України станом на 31 травня, зруйновані вщент унаслідок повномасштабного вторгнення рф. Пошкоджено 830 шкіл.
Випускники житомирського ліцею №25, їхні батьки, вчителі символічно попрощалися з будівлею, яку 4 березня росіяни зруйнували авіаударом. Діти й освітяни прийшли з десятками маленьких дзвоників до руїн, вигукуючи "Віват, ліцей!".
Станцювали вальс на руїнах своєї школи №134 десять одинадцятикласників-харків’ян. Зібратися змогла лише третина учнів – решта виїхала за межі Харкова. У будівлі навчального закладу на вулиці Шевченка 27 лютого забарикадувалися російські спецпризначенці. Українські захисники знешкодили там ворога, але школа внаслідок бою зазнала великих руйнувань.
Для вальсування вчорашні школярі обрали пісню про розбомблене щастя "Мрія", яку написала українська співачка Jerry Heil (Яна Шамаєва). Територію під час запису відео охороняли військові. Учениця цього ж навчального закладу Валерія прийшла до своєї розстріляної школи у яскравій червоній сукні, щоб зробити випускне фото.
"... мені 16 років... навчалася в школі 134 у Харкові... було дуже багато друзів зі школи, ми були як одна велика сім'я... З дівчатами ми вибирали сукні та раділи, що всі будуть дуже красиві в день випускного. Але до нас прийшoв "рyсский мир" та зруйнував всі наші плани, про які ми так мріяли!", – поділилася словами Валерії її тітка Анна Єпішева на своїй сторінці у Фейсбуці.
Вирішили сфотографуватися для випускного альбому на руїнах свого навчального закладу і одинадцятикласники Новгород-Сіверської школи №2 на Чернігівщині.
"Випускний альбом учнів 11 класу у цьому році виглядає так! У них вкрали дитинство, свято останнього дзвоника та випускний вечір", – підписали фото на сторінці Новгород-Сiверської загальноосвiтньої школи I-III ступенiв № 2 у Фейсбуці.
А учні трьох одинадцятих класів Чернігова пристали на пропозицію франківського фотографа Станіслава Сеника створити випускний альбом на тлі міських руйнувань.
"У нас вкрали свято, вкрали дитинство. І ми хотіли показати світу, що життя продовжується, незалежно від умов", – розповіла випускниця  загальноосвітньої спеціалізованої школи фізико-математичного профілю №12 Катерина, одна з учасниць фотопроєкту.
Випускники самі обирали локації для фотографування. Ними стали руїни торгового центру, житлового будинку на вулиці Чорновола, згорілий гуртожиток в мікрорайоні Шерстянка, понівечені цивільні автомобілі, рештки військової техніки росіян, яку знищили Збройні сили України. Зйомка була безкоштовна, і випускники самі обирали собі стиль.

Фото: Новгород-Сіверська ЗОШ №2

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
город, оккупация, выставки, музыка, Порошенко, передовая, выборы, политика, мода, стихийные бедствия, Китай, праздники, пляжи, соревнования, ВМС, столкновения, животные, общество, Путин, парады, Новый Год, фотоподборки, ЗСУ, Польша, природа, Киевщина, протесты, медицина, культура, Бахмут, фотография, показы, технологии, спорт, церковь, уикенд, фотоконкурсы, США, живопись, Майдан, война, Дмитрий Дятлов, футбол, путешествия, полиция, солдат, архитектура, Динамо, Александр Зубко, ВСУ, туризм, автомобили, обстрелы, Сергей Смоленцев, карантин, пожары, Нацгвардия, Зеленский, история, фестивали, марш, #Євромайдан, Крым, ДСНС, терроризм, фотопроект, военная техника, учения, юмор, Одесса, коронавирус, пандемия, Шахтер, сборная Украины, зима, дизайн, Львів, мир, люди, Россия, самолеты, Війна, дети, традиции, Донбасс, митинги, пейзажи, экология, портрет, корабли, визиты, Карпаты, Киев, Верховная Рада, искусство, акции, НАТО, авиация, суд, женщины

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36