<
НОВИНИ ДНЯ: Суд заборонив діяльність в Україні проросійської партії СПАС: чим вона відома  Картопляна запіканка з сиром і часником: дуже простий рецепт  Дев'ята планета існує: вчені оприлюднили нові докази  Необхідність продовжувати "СВО", умови переговорів та стратегічна поразка РФ: головні тези з інтерв'ю Лаврова російським пропагандистам  Україна здатна досягати потрібних цілей в тилу РФ зброєю власного виробництва – ISW  Рецепт сирного печива з горіхами  Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавствівсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
22.09.2022   Україна, Туреччина   CБУ, МВС, BBC, ДПСУ, Генштаб ЗСУ,

Україна повернула з російського полону понад 200 захисників

В ніч на 22 вересня Україна визволила з полону 215 людей. Серед них 188 захисників "Азовсталі" та Маріуполя. Це військові з батальйону "Азов" (108 людей), 9 прикордонників, поліцейські, працівники СБУ. Українські соцмережі радіють таким новинам і це стало головною темою ночі та ранку. Проте ще кілька тисяч захисників Маріуполя можуть залишатись у російському полоні.
Росія натомість отримала кума Володимира Путіна Віктора Медведчука і 55 своїх військових.
Президент Володимир Зеленський у нічному відеозверненні розповів деякі деталі обміну. За його словами, ця операція готувалася доволі довго і росіяни спочатку пропонували повернути 50 людей в обмін "на одного з тих, хто перебував у слідчому ізоляторі СБУ". Йдеться про Віктора Медведчука.
"Ми говорили. Наполягали. Число 50 зросло до двохсот… ми обміняли одного фаната Росії на 200 воїнів ", - сказав Зеленський.
Віддати Медведчука за справжніх воїнів - не шкода, зазначив президент і розповів, що Медведчук пройшов усі слідчі дії, які передбачені законодавством. - Україна отримала від нього все, що необхідно для встановлення правди в межах кримінальних проваджень".
Серед звільнених з полону є бійці Нацгвардії, армії, військово-морських сил, прикордонники, поліцейські, тероборонівці, працівники СБУ. Герої України - Євгеній Бова, Лев Пашко, Денис Прокопенко. Загалом 108 бійців "Азова". Восьмеро були поранені під час російського теракту в Оленівці. Це азовці: Дмитро Козацький "Орест" - фотограф з "Азовсталі", Катерина Поліщук - "Пташка", вагітна Марʼяна Мамонова, Валентина Зубко, Яна Шумовецька, Зоряна Репецька, Анастасія Черненька. Також Микола Кущ і Костянтин Нікітенко - їх бойовики засудили до смертної кари. На волі український арбітр та нейрохірург Дмитро Кубряк.
В рамках обміну з полону повернули голову патрульної поліції Маріуполя Михайла Вершиніна, старшого сержанта 36-ї бригади Михайла Діанова.
Більшість з них потрапили у полон у травні, коли після домовленості сторін захисники "Азовсталі" за наказом командування здались росіянам. Тоді у полон потрапили понад дві тисячі бійців. Невелику частину з них обміняли раніше, а близько 50 азовців росіяни вбили під час вибуху у колонії в Оленівці.
Окрім 200 військових також вдалося повернути пʼятьох бойових командирів, за яких, за словами президента, довелося найдовше і найскладніше поборотися. Зеленський назвав їх супергероями і сказав, що їм загрожувало найжорстокіше. Це - Сергій Волинський "Волина", Святослав Паламар, Денис Прокопенко "Редис", Олег Хоменко, Денис Шлега.
"В обмін на них ми віддали 55 тих, хто не заслуговує ані жалю, ані співчуття, ані взагалі будь-яких слів. Тих, хто воював проти України. І тих, хто зрадив Україну. Тих, хто нам з вами точно не потрібен", - заявив президент.
Про цей обмін Україна домовилася з Туреччиною. Зеленський подякував за допомогу президенту Реджепу Ердогану.
До кінця війни звільнені командири перебуватимуть "у повній безпеці, у комфортних умовах і під особистою протекцією Президента Туреччини". Родини зможуть з ними бачитися.
Також президент зазанчив, що Україна допомогла друзям - вдалося звільнити десятьох іноземних громадян, які перебували в російському полоні.
"Це питання честі для України, питання нашої вдячності за допомогу нашій державі", - сказав Зеленський.
Про це раніше він говорив з Борисом Джонсоном і з представниками США. Звільнили п'ятьох громадян Великої Британії, двох громадяни США, по одному громадянину Марокко, Швеції і Хорватії. Їм росіяни призначили вироки - довгі терміни ув'язнення чи смертну кару. Вони повернуться додому за посередництва Саудівської Аравії.
Маріуполь потрапив в оточення на початку березня. Частина захисників тримала оборону до травня.
"Ми памʼятаємо про всіх наших людей і намагаємося врятувати кожного українця. І обов'язково зробимо все, щоб урятувати всіх, хто перебуває в російському полоні", - заявив президент.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
выборы, корабли, Дмитрий Дятлов, город, дизайн, ВСУ, суд, авиация, фотопроект, Донбасс, медицина, Польша, парады, солдат, пожары, Россия, туризм, женщины, мода, автомобили, Зеленский, #Євромайдан, праздники, Александр Зубко, терроризм, животные, Киевщина, Сергей Смоленцев, фестивали, спорт, искусство, марш, Китай, Крым, митинги, оккупация, природа, сборная Украины, Порошенко, пляжи, культура, Киев, пейзажи, путешествия, самолеты, Карпаты, военная техника, церковь, Динамо, полиция, история, технологии, Львів, Шахтер, фотография, Майдан, США, живопись, Верховная Рада, фотоконкурсы, обстрелы, юмор, пандемия, Новый Год, Путин, фотоподборки, Одесса, визиты, учения, НАТО, экология, зима, карантин, ВМС, люди, мир, соревнования, Війна, ЗСУ, портрет, тест-драйв, Нацгвардия, протесты, архитектура, футбол, политика, общество, столкновения, коронавирус, выставки, война, стихийные бедствия, акции, дети, Бахмут, традиции, музыка, уикенд, передовая, ДСНС

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36