НОВИНИ ДНЯ: Як приготувати баклажани в тайському стилі: рецепт оригінального салату  На вихідних Україну охоплять сильні погодні контрасти  Дорогою до другого Саміту миру: до яких ризиків слід готуватися Україні  На що Путін робить ставку у війні: Портников пояснив його "психологію пацюка"  Україну на вихідних накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз  Лісовий висловився про скасування форми в школах  Чому РФ чекала тижні, щоб піти в контрнаступ у Курській області: просте пояснення експертавсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
13.09.2024   Україна   РБК-Україна, Контракти
359 Метки:  Україна.

Оборонці "Азовсталі" і не тільки. Україна повернула з полону ще 49 військових

13 вересня відбувся черговий обмін полоненими між Україною та Росією. Вдалось повернути 49 військових, серед яких і оборонці "Азовсталі".

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Telegram президента України Володимира Зеленського, Telegram омбудсмена Дмитра Лубінця, Координаційний штаб з питань поводження з військополоненими. Про це повідомляють Контракти.UA.

"49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди", - розповів Зеленський.

За даними президента, серед них і Леніє Умєрова - дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька.

"Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць "Азовсталі". Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук", - додав Зеленський.

Як розповів омбудсмен Дмитро Лубінець, стан здоров'я людей, які повернулися з полону, дуже важкий, багато хто втратив десятки кілограмів ваги.

Особливості обміну

Як зазначили у Координаційному штабі, цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону 23 жінки.

"Зокрема це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення. Вдалося звільнити також жінок, які зазнали негуманного поводження зокрема через примусову участь у так званому "судовому процесі" над захисниками Маріуполя. Вийшла на волю кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії", - йдеться у повідомленні.

Крім того, серед звільнених 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів.

"Восьмеро - представники ЗСУ (зокрема двоє з ТрО), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та "Азовсталі" з Нацгвардії. Решта семеро - цивільні. Звільнені оборонці захищали нашу землю на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках", - розповіли в Штабі.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення додому з полону повернулись 3569 українців. 13 вересня відбувся 56-й обмін військовополонених.

Обмін полоненими у форматі "всіх на всіх"

Україна неодноразово заявляла про готовність провести обмін полоненими з Росією у форматі "всіх на всіх". У травні президент України Володимир Зеленський говорив, що обмін "усіх на всіх" можливий лише в одному випадку.

У свою чергу, як у серпні зазначав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, незважаючи на операцію українських військ у Курській області РФ та поповнення обмінного фонду, найближчим часом обмін полоненими "усіх на всіх" з РФ не відбудеться.

Додамо, що на відміну від України, Росія постійно зриває обміни полоненими. У тому ж травні в одному зі звітів Інституту вивчення війни йшлося про те, що Кремль використовує тему обміну полоненими для дестабілізації ситуації в Україні.

 

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
ВСУ, Україна, карантин, Киевщина, Шахтер, Верховная Рада, сборная Украины, люди, технологии, США, Київ, мода, корабли, самолеты, музыка, Львів, Александр Зубко, военная техника, общество, выставки, пляжи, путешествия, туризм, пейзажи, природа, ВМС, соревнования, акции, обстрелы, пожары, женщины, праздники, война, Одесса, экология, Китай, Карпаты, город, Польша, протесты, медицина, визиты, Сергей Смоленцев, коронавирус, оккупация, живопись, ДСНС, #Євромайдан, церковь, Донбасс, авиация, Нацгвардия, портрет, автомобили, терроризм, спорт, фотопроект, стихийные бедствия, юмор, Порошенко, митинги, фестивали, Путин, Зеленский, выборы, учения, фотоконкурсы, фотография, полиция, Киев, Париж, футбол, Динамо, ЗСУ, Россия, фотоподборки, пандемия, уикенд, солдат, НАТО, дизайн, мир, столкновения, искусство, традиции, дети, Дмитрий Дятлов, политика, культура, зима, Бахмут, Майдан, животные, Новый Год, марш, архитектура, суд, передовая, Війна, история