НОВИНИ ДНЯ: Рецепт яблучних пундиків з йогуртовою глазур'ю  Міністр оборони Китаю назвав переговори єдиним способом закінчення війни в Україні  Вдень без опадів та до +29°С: прогноз погоди по Київщині на 14 вересня  Вибори президента США: хто лідирує після дебатів — опитування  Як приготувати баклажани в тайському стилі: рецепт оригінального салату  На вихідних Україну охоплять сильні погодні контрасти  Дорогою до другого Саміту миру: до яких ризиків слід готуватися Українівсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
13.09.2024   Україна   РБК-Україна, Контракти
383 Метки:  Україна.

Оборонці "Азовсталі" і не тільки. Україна повернула з полону ще 49 військових

13 вересня відбувся черговий обмін полоненими між Україною та Росією. Вдалось повернути 49 військових, серед яких і оборонці "Азовсталі".

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Telegram президента України Володимира Зеленського, Telegram омбудсмена Дмитра Лубінця, Координаційний штаб з питань поводження з військополоненими. Про це повідомляють Контракти.UA.

"49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди", - розповів Зеленський.

За даними президента, серед них і Леніє Умєрова - дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька.

"Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць "Азовсталі". Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук", - додав Зеленський.

Як розповів омбудсмен Дмитро Лубінець, стан здоров'я людей, які повернулися з полону, дуже важкий, багато хто втратив десятки кілограмів ваги.

Особливості обміну

Як зазначили у Координаційному штабі, цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону 23 жінки.

"Зокрема це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення. Вдалося звільнити також жінок, які зазнали негуманного поводження зокрема через примусову участь у так званому "судовому процесі" над захисниками Маріуполя. Вийшла на волю кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії", - йдеться у повідомленні.

Крім того, серед звільнених 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів.

"Восьмеро - представники ЗСУ (зокрема двоє з ТрО), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та "Азовсталі" з Нацгвардії. Решта семеро - цивільні. Звільнені оборонці захищали нашу землю на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках", - розповіли в Штабі.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення додому з полону повернулись 3569 українців. 13 вересня відбувся 56-й обмін військовополонених.

Обмін полоненими у форматі "всіх на всіх"

Україна неодноразово заявляла про готовність провести обмін полоненими з Росією у форматі "всіх на всіх". У травні президент України Володимир Зеленський говорив, що обмін "усіх на всіх" можливий лише в одному випадку.

У свою чергу, як у серпні зазначав уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, незважаючи на операцію українських військ у Курській області РФ та поповнення обмінного фонду, найближчим часом обмін полоненими "усіх на всіх" з РФ не відбудеться.

Додамо, що на відміну від України, Росія постійно зриває обміни полоненими. У тому ж травні в одному зі звітів Інституту вивчення війни йшлося про те, що Кремль використовує тему обміну полоненими для дестабілізації ситуації в Україні.

 

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
Путин, столкновения, оккупация, фотоподборки, церковь, зима, политика, Польша, терроризм, пейзажи, туризм, ВМС, женщины, пляжи, марш, НАТО, Донбасс, ДСНС, самолеты, Дмитрий Дятлов, пожары, митинги, Майдан, автомобили, искусство, технологии, солдат, Киев, дизайн, Верховная Рада, #Євромайдан, праздники, природа, мода, стихийные бедствия, Війна, акции, выборы, ЗСУ, передовая, фотография, история, учения, дети, спорт, сборная Украины, Одесса, архитектура, обстрелы, животные, город, коронавирус, фестивали, портрет, США, музыка, Александр Зубко, фотоконкурсы, фотопроект, пандемия, Нацгвардия, военная техника, карантин, культура, традиции, ВСУ, Сергей Смоленцев, война, Україна, Порошенко, уикенд, Шахтер, путешествия, Россия, Новый Год, Львів, Китай, суд, авиация, выставки, Киевщина, соревнования, футбол, мир, Динамо, юмор, экология, медицина, люди, Париж, общество, визиты, Карпаты, Зеленский, Бахмут, Київ, живопись, протесты, полиция, корабли