НОВИНИ ДНЯ: Камала Гарріс випереджає Дональда Трампа у шести ключових штатах – опитування  На заході України завтра дощитиме, температура повітря знизиться до +4°  Синоптики дали прогноз на 29 вересня в Україні. Де сильно холодає  Синоптики дали прогноз на п'ятницю і попередили про небезпеку  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптикивсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
29.09.2024   Україна   ТСН, Контракти

Язикана звичайного називають "українським колібрі"

Український "колібрі": дивну істоту з довжелезним хоботом все частіше можна побачити в нашій країні

Метелик язикан звичайний дійсно схожий на колібрі через свої розміри та здатність зависати у повітрі.

Останнім часом в Україні все частіше можна побачити поруч з квітучими рослинами блискуче маленьке створіння, яке швидко літає від квітки до квітки, наче мініатюрний гелікоптер. Істота дуже швидко переміщується і може зависати в повітрі, через що її помилково сприймають за колібрі. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це розповіли біологи Ківерцівський національний природний парк "Цуманська пуща".

Однак, в Україні всім відомі пташки колібрі не живуть. Вони є ендеміками Америки та не зустрічаються в Європі. А істота, про яку розповідають біологи, це дивовижний метелик.

"Знайомтесь: Язикан Звичайний (Macroglossum stellatarum), англійською - hummingbird hawk-moth (з англійської перекладається як колібрі). Це метелик з родини бражникових (Sphingidae), який завдяки своїм особливостям і поведінці заслужив в народі назву "українського колібрі". І дійсно, схожість вражає", – пояснили у "Цуманській пущі".

Свою назву язикан отримав завдяки довжелезному хоботкові, який нагадує язик. Саме за допомогою цього хоботка він харчується квітковим нектаром, а довжина хоботка дозволяє дістатися до "ласощів" навіть у самих глибоких квітках. Хоботок комахи навіть може бути довшим за його тіло, що робить його справжнім майстром у добуванні їжі.

Дивовижні особливості язикана звичайного

Язикан – це "швидкісний літак серед комах". Біологи зазначають, що він здатний розвивати швидкість до 80 км/год, а кількість помахів його крил становить до 85 за секунду. Така швидкість та маневровість допомагає харчуватися в польоті й не чіплятися за квітку лапками, а також уникати небажаних зустрічей із хижаками.

Цього дивного метелика можна побачити не тільки вдень. Він є справжнім "нічним мисливцем" і часто літає в сутінках або навіть вночі. Це пов'язано з тим, що багато квітів, якими він харчується, розкриваються саме в цей час. Особливо приваблюють язикана петунії, бузок, шавлія, лаванда, м’ята та інші квіти з сильним ароматом.

Язикан має відмінний зір і здатний розрізняти кольори. Це допомагає йому знаходити квіти з найбільшою концентрацією нектару.

Чому язикана плутають з колібрі

Хоча колібрі трохи більші за язикана, його розміри легко можуть ввести в оману недосвідченого спостерігача за живою природою. Отже, язикан дійсно за розміром і забарвленням нагадує дрібну пташку. 

"Передні крила в нього коричневі, з чорними хвилястими лініями поперек, тоді як задні крила помаранчеві з чорним краєм. Черевце досить широке, з віялоподібним хвостом з щетинками на кінці. Розмах крил становить 38—50 мм, довжина тіла 20-30 мм", – розповіли біологи.

До того ж язикан є майстром зависання у повітрі, і так само як і колібрі харчується нектаром квітів, що збільшує схожість.

"Хоча язикан звичайний і не є колібрі, він, без сумніву, заслуговує на увагу. Цей незвичайний метелик є яскравим прикладом адаптації до навколишнього середовища і демонструє дивовижні можливості комах", – підсумували співробітники Ківерцівського природного парку.

Нагадаємо, Німеччину атакують комахи-чужинці з берегів Середземного моря. Вони перегризають кабелі та знищують паркани.

 

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
Донбасс, зима, мода, корабли, Україна, история, солдат, Киев, технологии, стихийные бедствия, война, Львів, Александр Зубко, выборы, природа, Россия, путешествия, фотография, сборная Украины, марш, Польша, Бахмут, ВСУ, Путин, коронавирус, фотоконкурсы, экология, пандемия, визиты, Киевщина, пляжи, НАТО, Шахтер, город, футбол, Нацгвардия, фестивали, ДСНС, карантин, туризм, Крым, мир, спорт, ЗСУ, США, Верховная Рада, пожары, общество, Київ, Порошенко, люди, искусство, фотоподборки, Китай, оккупация, музыка, портрет, Зеленский, полиция, дети, медицина, #Євромайдан, культура, учения, архитектура, женщины, юмор, уикенд, Сергей Смоленцев, выставки, Одесса, Майдан, обстрелы, живопись, самолеты, автомобили, праздники, церковь, терроризм, авиация, традиции, передовая, митинги, соревнования, столкновения, Дмитрий Дятлов, Війна, акции, политика, фотопроект, военная техника, Новый Год, животные, Париж, ВМС, протесты, суд, пейзажи, Динамо, дизайн