<
НОВИНИ ДНЯ: "Здувся та перевзувся": в РФ засудили Трампа, який не завадив Конгресу проголосувати за виділення допомоги Україні  Через затримку Конгресом допомоги Україна втратила території на сході, – Білий дім  Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни  Як зробити різнокольорові яйця за допомогою натуральних барвників  В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Уряд вирішив продати великий готель в центрі Києва  Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"всі новини дня
Політика
Україна
17.01.2018 1650

35 Джавелінів від Трампа: чіткий сигнал Україні

Начальник Генштабу Віктор Муженко підтвердив те, про що ми говорили вже давно - США нададуть Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin. За попередньою інформацією, йдеться про 35 пускових установок і 210 бойових ракет.

Звісно, такі обсяги не змінять ситуації на фронті, але, по-перше, в потрібний момент можуть зупинити спробу масштабного прориву на певних ділянках фронту і збережуть життя українських військових. По-друге, з політичної точки зору новина справді значима. Згадайте, яким кволим був Білий дім в питаннях Донбасу під час президентства Обами. Мова про летальні озброєння взагалі не йшла. Навіть радари чи БПЛА, які ми отримували, були зі штучно обмеженим функціоналом. Іншими словами, адміністрація усіма обожнюваного Обами, попри активну фазу боїв на сході України, не захотіла загострювати протистояння з Кремлем. Все, мовляв, щоб не злити Путіна, щоб не допустити ескалації, щоб залишитись "миротворцем". І це, вибачте, в час Іловайська, ДАПу, Дебальцева. Які б здавалось ще докази безглуздості такої стратегії треба? Але Обама собі не зрадив.
А потім прийшов Трамп. Той, кого недалекоглядний український політикум завчасно назвав аутсайдером і ледь не ворогом України. І от цей "ворог" за рік зробив для зміцнення українських збройних сил більше, аніж його попередник за увесь свій термін. Я не знаю, які внутрішні американські сили чи процеси впливають на президента США, але я бачу результат. Програми воєнного співробітництва не згортаються, фінансування не скорочується, а спектр допомоги лише розширюється. І от сьогодні, про те, що ще два роки тому видавалося байкою і фантазією Маккейна, начальник Генштабу ЗСУ заявляє офіційно.
Ну і останнє. Надання такої технологічної зброї, це не лише перевага на полі бою, а й чіткий сигнал. Інституційні перетворення всередині української армії відбуваються і їх помітили навіть за океаном. Військо стало надійнішим, дисциплінованішим, і з нами можна мати справу. Іншими словами, США тепер не бояться, що українські солдати в критичний момент втратять ці озброєння, чи, банально, продадуть їх в ту ж таки Росію. До слова, недавнє рішення Канади про продаж нам летальної зброї (снайперські комплекси і набої) лише підтверджує цю тезу. Після цього, список країн, які продаватимуть Україні сучасні воєнні технології буде лише рости. А в останні 4 роки - це була величезна проблема для ЗСУ. І хоч зараз офіційна політика України заперечує силовий варіант вирішення конфлікту на Донбасі, зрозуміло одне - треба бути готовими до всього. І от готуватись тепер буде значно легше.
Автор: Левко Стек, журналіст

 

Оценка материала:

5.00 / 2
35 Джавелінів від Трампа: чіткий сигнал Україні 5.00 5 2
Політика / Україна
17.01.2018 1650
Еще материалы раздела «Україна»