<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня розповіла, чи потішить теплом погода на Великдень  Не тільки Донбас. Росія цього року хоче захопити Запорізьку область, - Павлюк  Путін, імовірно, хоче покарати Шойгу за недосягнення військових цілей Кремля, - ISW  Павлюк підтвердив, що у росіян є план захоплення Харкова і Сум  Похолодання і заморозки: погода в Україні 4 травня зміниться   Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсувсі новини дня
Бізнес
Економіка
30.12.2019 842

Сильна чи слабка гривня – що краще? Пояснення від міністра економіки

Тимофій Милованов: Пояснення дня. Вічний конфлікт між експортерами і громадянами. Що хочуть експортери? Девальвації курсу гривні. А що вигідно більшості громадян? Посилення курсу гривні, або ревальвація. Чому?

Якщо рахувати в доларах, то все стає зрозуміло. Експортери хочуть платити меншу зарплату в доларах, а співробітники (громадяни України) – отримувати більшу зарплату в доларах. Тому експортери виграють від девальвації, а громадяни України програють.

Більш розлого, логіка експортерів така. Ціна, яку вони отримують за товар, визначається на світових ринках. А їхні витрати діляться на дві частини. Перша частина так само залежить від цін на світових ринках. Це вартість енергії, імпортного обладнання і навіть таких товарів, як руда. Бо ціна руди в Україні залежить від ціни руди в світі. Друга частина витрат – це по суті вартість працівників та інфраструктури в Україні (суди, підключення до мереж, дороги, залізниця, потри). Девальвація гривні збільшує конкурентоспроможність та прибуток експортерів. За рахунок відносного зменшення другої частини витрат – на працю та інфраструктуру. Дійсно, якщо прибуток в доларах, і частина витрат прив’язана до долара, то девальвація гривні зменшує в доларах витрати на працю та інфраструктуру і збільшує прибуток.

Але та сама девальвація долара підвищує вартість імпортних товарів для людей. І зарплата, яку отримують працівники експортера, стає меншою в доларовому еквіваленті.

Автор: Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, доцент економіки

Оценка материала:

5.00 / 1
Сильна чи слабка гривня – що краще? Пояснення від міністра економіки 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
30.12.2019 842
Еще материалы раздела «Економіка»