НОВИНИ ДНЯ: Засоби для цього є. В Повітряних силах розповіли, як збивають "Циркони"  Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує  Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяцівсі новини дня
Прес-релізи
Будівельна
30.09.2020 1552

Види швелерів на українському ринку металопрокату

Види швелерів та їх сортамент на українському ринку металопрокату.

Швеллер (техника) — металлические балки (гнутые профили), в сечении напоминающие букву «П». Полки швеллера находятся по одну сторону от стенки (в отличие от зетовых профилей, в которых полки лежат по разные стороны от стенки).

Швелер завжди був найбільш використовуваним сталевим прокатом. Його купують пересічні обивателі та широко застосовують в цивільному, промисловому й військовому будівництві, машинобудуванні та суднобудуванні. Він використовується при виробництві сільськогосподарських машин, промислових механізмів та гірничого обладнання.

Такий масовий попит на сталевий швелер, як на прокат з П-подібною формою перетину, пояснюється оптимальним співвідношенням доступної вартості, невисокої металоємності й відмінних службових якостей. До того ж його виготовляють у широкому сортаменті й для зручності використовують номерну класифікацію, де номер позначає висоту стінки по зовнішньому периметру у сантиметрах.

Гарячекатані швелери

Гарячекатані швелери мають зовнішній прямокутній П-подібний профіль та рівну ширину поличок. Виготовляються у різних видах, але всі вони відрізняються хімічною й фізичною однорідністю структури металу та характеризується підвищеною міцністю й конструктивною жорсткістю. До того ж гарячекатаний сталевий швелер може мати звичайну, підвищену й високу точність виготовлення. Виготовляють їх відповідно до ДСТУ 3436-96/ГОСТ 8240-87 на сортових станах гарячої прокатки у наступних видах.

З ухилом внутрішніх граней полиць

Швелер, у якого внутрішні грані бокових поличок мають нахил. Відрізняється підвищеними параметрами жорсткості та стійкістю до продовжних та поперекових навантажень. В маркуванні його позначають буквою «У» та виготовляють в сортаменті від 5У до 40У.

З паралельними гранями полиць

У цього швелера полички мають паралельні грані. Це водночас зменшує металоємність прокату та частково знижує його опір статичним й динамічним навантаженням. Знаходить широку сферу застосування, тому його виготовляють у наступних видах:

  • нормальний. Маркується літерою «П» й виготовляється в сортаменті 5П…40П;
  • полегшений. Позначається буквою «Л» та в наслідок значно зменшених розмірів використовується обмежено й виготовляється в сортаменті 12Л…30Л;
  • економічний. Має в маркуванні познаку «Е» та виробляється в сортаменті 5Е…40Е.

Спеціальні швелери

Мають вузькоспеціалізоване призначення та виготовляються також с дотриманням вимог ДСТУ 8807:2018. Висота їх профілю лежить в інтервалі від 80 до 300 мм, при цьому спеціальні швелери можуть мати нахильні та паралельні грані поличок.

Zachem-nuzhnyi-metallicheskie-shvelleryi-i-ugolki_1

Гнуті швелери

Їх виготовляють шляхом холодного згинання на спеціальних станах сталевої смуги з якісних вуглецевих та низьколегованих марок. Вони мають закруглену форму зовнішніх кутів профілю й можуть виготовлятись з різною та однаковою шириною поличок. Але всі гнуті П-подібні профілі відрізняються:

  • однаковою товщиною по всьому перетину;
  • високою якістю поверхні;
  • підвищеною точністю розмірів.

Їх вага значно менш, ніж у гарячекатаного швелера, що дозволяє знизити загальну масу металевих конструкцій при забезпечені досить високої міцності.

Рівнополичний

Гнутий швелер цього виду виготовляється відповідно до ДСТУ 8806:2018. Всі профілі мають однаковий розмір поличок, який в залежності від номера прокату може лежати в інтервалі від 40 до 160 мм.

Нерівнополичний

Такий П-побідний прокат має полиці різної ширини та широко використовується в будівництві й при створені аркових металоконструкцій. Основним стандартом для виготовлення цього гнутого швелера є ГОСТ 8281-80.

Нові види

В наш час інтенсивно протікають процеси глобалізації, тому на українському ринку металопрокату стали з’являтись нові терміни «Т-подібний швелер» та «двотавровий швелер». Ці назви відносяться до таврових та двотаврових балок відповідно й прийшли до нас у зв’язку з розповсюдженням європейських та американських стандартів. Але відповідно до нормативної бази та інжинірингових принципів, що діють в Україні, такі визначення не прийнято відносити до сталевого швелера.

Оценка материала:

5.00 / 1
Види швелерів на українському ринку металопрокату 5.00 5 1
Прес-релізи / Будівельна
30.09.2020 1552
Еще материалы раздела «Будівельна»