<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп пообіцяв нафтовикам поступки в обмін на 1 млрд доларів для його кампанії, - WP  "Росією не керують раціональні уми": генерал Павлюк назвав стратегічний провал ворога  Пройде дощ: Гідрометцентр спрогнозував потепління в Київській області до +19  На вихідних в Україні пройдуть короткочасні дощі, вдень до +20°  Синоптик розповіла про погоду на 11 травня, вказавши на важливий нюанс  Погода на вихідні 11-12 травня: нарешті комфортне тепло  Де в Україні знову будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 11 травнявсі новини дня
Прес-релізи
Інше
21.05.2010 16:30 12866

Екологи розробили «Громадський екологічний кодекс»

Кодекс повинен змінити ставлення українців до охорони природи.

 

19 травня 2010 р. в Інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» було презентовано «Громадський екологічний кодекс» - документ, розроблений Всеукраїнською екологічною лігою за ініціативи компанії «Тетра Пак Україна».
Кодекс є збіркою рекомендацій для всіх, хто хоче зробити свій внесок у збереження природи. Він містить 6 розділів, що складаються з практичних порад на тему економії води, електроенергії, тепла, природних ресурсів, дотримання екологічних правил в офісі. У окремому розділі «Стань еко-споживачем!» містяться поради щодо сортування сміття, відмови від одноразових речей, використання екологічної картонної упаковки.
- Якщо всі мешканці Землі будуть використовувати природні ресурси так, як українці, людству знадобиться 1,3 планети. – зазначив Сергій Размєтаєв, заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги. - Серед головних екологічних проблем України: надмірне водоспоживання (в Україні аналогічні показники розвинених країн перевищують у 1,5-2 рази), енергоспоживання (в Україні ЖКГ споживає у 6-7 разів більше енергоресурсів, ніж в країнах ЄС) та, через мінімальну переробку сміття, відведення величезних територій під звалища та полігони відходів, що дуже небезпечні для здоров’я людей та довкілля. Якщо бодай частина населення країни дотримуватиметься рекомендацій еко-кодексу, усі ці проблеми будуть не настільки критичними.
Для того щоб, значно скоротити кількість сміття, що вивозиться на смітники, у першу чергу, необхідно створити умови для його роздільного збору. Без цього ефективність переробки відходів зводиться до мінімуму. Якщо розглянути відро для відходів середньостатистичного українця, 80% його вмісту підлягає вторинній переробці. Саме упаковка є основною частиною побутового сміття. Деякі види матеріалів, з яких вона зроблена, розкладаються сотні років. Екологи наполягають, що при виборі товарів, споживачам необхідно звертати увагу на екологічність упаковки. Наприклад, картонна упаковка компанії "Тетра Пак" виробляється з відновлювального ресурсу - деревини, і переробляється на 100%.
За словами Анни Таранцовой, менеджера по захисту навколишнього середовища компанії «Тетра Пак Україна», «тільки торік ми змогли зібрати й переробити 1800 т. використаної споживачами картонної упаковки з під соків та молока. Однак ця цифра може бути набагато більшою, якщо в країні буде запроваджено культуру роздільного збору відходів».
Фахівці зазначають, що невиправдані витрати енергоресурсів лежать важким тягарем як на економіці країни, так і дуже шкодять екології України. Відключення електроприладів, що працюють у холостому режимі, економічне використання води, встановлення лічильників і регуляторів споживання ресурсів різних видів - усе це зможе набагато знизити споживання й оплату за ресурси, а також звести до мінімуму збиток, що завдається природі. «Одним з найважливіших енергоефективних рішень можна вважати встановлення терморегуляторів на радіатори й автоматичних балансувальних клапанів на стояки системи опалення. Це дозволить досягти 25% економії теплової енергії. Утеплення вікон, стін і даху дасть ще 30-40% економії ресурсів, що в свою чергу призведе до суттєвого зменшення шкідливих викидів в атмосферу від джерел теплової енергії», - вважає Віктор Пирков, к.т.н., доцент, заступник генерального директора з наукової роботи «Данфосс ТОВ», який є одним з розробників нормативів з термомодернізації будівель в Україні.
- Я вважаю, що в українців більше шансів поліпшити власне життя, діючи самостійно, ніж чекаючи ініціативи від уряду, чиновників, - переконана Каша Сальцова, лідер музичного гурту «Крихітка», учасник прес-конференції. – Кодекс містить прості правила поведінки, дуже зрозумілі, нескладні, але вони безпосередньо вплинуть на якість нашого життя.
- Я з року в рік бачу  під час гастролей, як Україна все більше перетворюється на величезний смітник. Коли екологи кажуть, що за площею офіційні звалища майже дорівнюють площі національних парків, а це 5 % площі країни, стає моторошно, бо насправді їх набагато більше. Якщо бодай півкраїни сортуватиме сміття, здаватиме його до пунктів прийому вторинної сировини, наші онуки будуть здоровіші. Саме тому я виступаю за кардинальні заходи: за інквізицію для всіх забруднювачів довкілля! - сказав учасник прес-конференції Кузьма Скрябін.
Подібні екологічні документи існують у багатьох країнах світу, але для українців такі рекомендації розроблено вперше. Їхній основний принцип - це може зробити кожен.

Оценка материала:

4.50 / 8
Екологи розробили «Громадський екологічний кодекс» 4.50 5 8
Прес-релізи / Інше
21.05.2010 16:30 12866
Еще материалы раздела «Інше»
  • Игристые из разных стран мира — названия и характеристики Игристые из разных стран мира — названия и характеристики

    Игристое — легкий приятный на вкус алкоголь, который ассоциируется с новогодними праздниками и значимыми событиями. По привычке многие все его виды называют шампанским. При этом надпись Champagne может стоять только на винах, произведенных в Шампани классическим методом из определенных сортов винограда. Игристые, произведенные в других странах, имеют свои названия и характеристики, с которыми предлагаем вам ознакомиться.

    Інше 29.04.2024 318
  • Як урізноманітнити меню при ГВ? Як урізноманітнити меню при ГВ?

    Правильне і різноманітне харчування при грудному вигодовуванні (ГВ) відіграє ключову роль у забезпеченні не тільки здоров'я жінки, а й в розвитку і здоров'ї малюка. Дієта при ГВ повинна бути збалансованою, різноманітною і корисною, щоб забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами, та збагатити склад грудного молока.

    Інше 06.03.2024 284
  • 7 важливих порад на кожен день 7 важливих порад на кожен день

    Зір, даний природою, хороший від народження. Завдяки очам ми закохуємося в навколишній світ, але, як і будь-який орган, їх слід берегти. Найліпше допомагають це зробити профілактика та здоровий спосіб життя. Та в разі виникнення проблем потрібно негайно звернутися до лікаря, щоб скорегувати вади та повернути яскраві враження.

    Інше 27.02.2024 367
  • Час заборони: де і як люди обходили сухий закон, шукаючи горілку Час заборони: де і як люди обходили сухий закон, шукаючи горілку

    Горілка - купити з доставкою по Києву.

    Інше 20.01.2024 314
  • Практичне вивчення української мови: найкращий спосіб покращення знань для школярів Практичне вивчення української мови: найкращий спосіб покращення знань для школярів

    Коли дитина систематично виконує вправи з української мови та перевіряє їх за посібниками, її знання покращаться у найкоротший час.

    Інше 23.12.2023 322