<
НОВИНИ ДНЯ: На вихідних в Україні потеплішає, але в багатьох регіонах пройдуть дощі  Від 18 травня для чоловіків зміняться правила перетину кордону: без якого документа не випустять  Рейтинг банків: де найбільше грошей українців  Прогноз погоди на 18-19 травня: де можливі дощі Температура повітря підвищиться.  Мобілізація з 25 років: у ЗМІ підрахували, на скільки тисяч збільшиться військо України  Мобілізація транспорту в Україні: Кабмін готує "сюрприз" для бізнесу – нардеп  Новий рівень стосунків: про що була зустріч Путіна і Сі, перші обіцянки та гучні заявивсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
16.03.2021 636

Житло як бізнес. Чи вигідно тепер вкладатися в нерухомість?

Заощадження під матрацами українців знецінюються – інфляція вже досягла 7,5%. Гроші краще не просто зберігати, а вкладати, кажуть в один голос економісти. Наприклад, у нерухомість.

Первинна нерухомість вигідніше, але лякає інвесторів

У 2020 році, на початку карантину, ринок нерухомості завмер. Через коронакризу люди боялися інвестувати та прогоріти. Попит зменшився, а тому ціни трохи просіли. Але вже з другої половини карантинного року ринок житла різко пожвавився.

Люди зрозуміли: у період, коли багато хто вже втратив доходи, добре було б підстрахуватися. Наприклад, за допомогою квадратних метрів у столиці. Тому кинулися вкладати в нерухомість все раніше накопичене.

"Ринок відреагував, і ціни підскочили. Крім того, зменшується пропонування. Якщо минулого року в продаж ввели 175 новобудов, то в цьому році їхня кількість зменшилася до 130. Нових проєктів з'являється не так багато", – розповідає експерт ринку нерухомості Ярослава Чапко в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Вкладати в квартиру на етапі фундаменту найвигідніше. І що ближче до здачі в експлуатацію, то дорожче можна перепродати квадратні метри. Загалом новобудови дають середній приріст вартості на рівні 30-50%. За підрахунками експертів, це дасть інвесторові вигоду не менше ніж 20-40% річних.

Але є одне "але". Ніхто не дасть гарантії, що за кілька років очікування будівництво не буде заморожене або не збанкрутує забудовник. Саме тому потенційні інвестори не хочуть ризикувати грошима і найчастіше віддають перевагу вторинному ринку.

"Із загальної кількості угод вже 15% на "вторинці"- це ті, хто хоче вкласти гроші й здавати квартири в оренду. Такого раніше не було", – говорить експерт ринку нерухомості Сергій Костецький.

Якщо люди і купують житло на первинному ринку, то вже на тому етапі, коли побудована основна частина будинку. У такому разі під оренду купують 30% квартир.

Для прибутку треба час

Тож коли витрачене окупиться і можна рахувати прибуток?

Директор громадської організації "Спілка споживачів України" Максим Несміянов показує одну зі своїх квартир у місті Ірпінь, за 8 км від Києва. Квартира площею 63 кв. м міститься у п'ятиповерховому будинку 2019 року. Під час купівлі квадратний метр тут коштував 635 доларів. І це вже в заселеному будинку. Несміянов планує перепродати цю квартиру.

"Я приблизно оцінюю прибуток у 5-6 тисяч доларів, якщо ми зіграємо "накоротко". Це якщо влітку ми тут зробимо ремонт і продамо. А через 5-7 років буде ще дорожче коштувати, що б не трапилося", – вважає Максим Несміянов.

Щоб заробити, здаючи в оренду, доведеться чекати довше.

"Середня окупність квартири в Україні для здачі в оренду – від 10 до 15 років залежно від того, де вона розміщується, в якому місці. Це ми говоримо не про чистий прибуток, який людина отримала, а враховуючи експлуатаційні витрати, ремонт", – додає Костецький.

І це за умови, що орендодавець не платив податків. А якщо їх платити (18% податку на прибуток і 1,5% військового збору), прибутковість інвестиції впаде до 4-5%.

Загалом під оренду радять брати невеликі квартири, але робити в них хороший ремонт.  

Оценка материала:

5.00 / 1
Житло як бізнес. Чи вигідно тепер вкладатися в нерухомість? 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
16.03.2021 636
Еще материалы раздела «Нерухомість»