<
НОВИНИ ДНЯ: Знайдено 44000–річного вовка, що чудово зберігся: в його шлунку можуть бути доісторичні віруси  Лукашенко видав чергову маячню про "бездітних політиків" на Заході, яким "нікому передати ген ненависті"  Вчені назвали дуже корисну звичку з віком: кому щодня потрібно їсти одну популярну страву  Супутники Юпітера та Сатурна вкриті придатними для життя океанами  Світовий банк перевів Україну до групи країн з доходами вищими за середні  НАТО розробляє план захисту військової допомоги Україні від "Трампа" – WSJ  Для здоров'я та схуднення: рецепт супу з 10 овочів та траввсі новини дня
Бізнес
Економіка
08.04.2021 505

Світові ціни на продовольство досягли максимуму з 2014 року

Ціни на продукти харчування у світі зростають вже десять місяців поспіль. У березні вони досягли максимуму з червня 2014 року. Головною причиною стало подорожчання рослинних олій.

Про це в четвер, 8 квітня, повідомляє Интерфакс з посиланням на ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН).

Відзначається, що в березні середнє значення індексу продовольчих цін ФАО, який дозволяє щомісяця відслідковувати коливання світових цін на основні продовольчі товари, склало 118,5 пункту, що на 2,1% вище за рівень минулого місяця. Це найвище значення індексу з червня 2014 року, підкреслюється в повідомленні.

Порівняно з лютим, індекс цін на олію зріс на 8% і досяг майже 10-річного максимуму. Особливо різке зростання продемонстрували ціни на соєву олію, що частково обумовлено очікуваннями стійким попитом з боку виробників біодизельного палива, пояснюється в повідомленні.

Індекс цін на молочну продукцію зріс на 3,9%. Збільшення цін на вершкове масло пояснюється, головним чином, деяким скороченням пропозиції в Європі і зростанням попиту у зв'язку з очікуваним відновленням роботи сфери громадського харчування. Ціни на сухе молоко зросли в результаті збільшення імпорту з боку азіатських країн, особливо Китаю, на тлі сезонного зниження виробництва молока в Океанії і дефіциту транспортної тари в Європі та Північній Америці, пояснює ФАО.

Індекс цін на м'ясо підвищився на 2,3%. Основна причина зростання котирувань м'яса птиці і свинини - збільшення імпорту Китаєм і підвищення внутрішніх продажів в Європі напередодні Великодня. Ціни на яловичину залишалися стабільними, у той час як ціни на баранину знизилися, оскільки через сталу в Новій Зеландії суху погоду фермери були змушені спішно розпродавати поголів'я.

Індекс цін на зернові знизився на 1,8%. Але він все ще на 26,5% вищий від рівня березня 2020 року. Найзначніше знизилися експортні ціни на пшеницю, що обумовлено наявністю достатніх запасів і сприятливими видами на врожай 2021 року. Ціни на кукурудзу і рис також знизилися, ціни на сорго зросли.

Індекс цін на цукор за місяць скоротився на 4%, але він все ще на 30% вищий, ніж роком раніше.

Індекс продовольчих цін ФАО - це середньозважений показник, що відслідковує динаміку міжнародних цін на п'ять основних продовольчих товарних груп.

Оценка материала:

5.00 / 1
Світові ціни на продовольство досягли максимуму з 2014 року 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
08.04.2021 505
Еще материалы раздела «Економіка»